Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

RM1.12 juta naik taraf gelanggang futsal

SHAH ALAM, 19 OGOS : Sejumlah RM1.12 juta diagihkan kepada 56 DUN di Selangor untuk membaik pulih dan menaik taraf gelanggang futsal.

Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari, berkata peruntukan itu ditingkatkan berbanding tahun lalu ekoran penambahan gelanggang futsal.

Katanya setakat ini Selangor memiliki 355 gelanggang futsal di seluruh negeri.

“Daripada tindakan sebelum ini, kita bina tanpa ada pelan perancangan untuk penyelenggaraan.

“Mulai tahun depan dalam pelan lima tahun, kita akan cuba menyelenggara gelanggang dan padang futsal dan gelanggang sukan lain,” katanya ketika menjawab pertanyaan Budiman Mohd Zohdi (BN-Sungai Panjang) di Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Pada masa sama, Amirudin (PKR-Batu Caves) berkata pihaknya yakin sekurang-kurangnya 78 peratus penyelenggaraan gelanggang futsal dapat diselesaikan secara berperingkat dalam tempoh lima tahun.

Katanya ia bagi memastikan gelanggang itu dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh generasi muda.

“Menjadi budaya apabila binaan itu dibuat tanpa penyelenggaraan hingga menyebabkan ada yang tidak berfungsi dan berada dalam keadaan usang.

“Selepas ini, saya mencadangkan supaya peruntukan baik pulih hanya diberikan berdasarkan keperluan sesebuah gelanggang itu sahaja,” katanya.

Selain peruntukan gelanggang futsal, Kerajaan Negeri turut memperuntukkan antara RM600,000 hingga RM700,000 kepada setiap Pusat Khidmat DUN bagi pembangunan sukan.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-08-24 08:39:55 daripada Administrator

  •  
  • Print