Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Selangor belum putus guna insinerator

SHAH ALAM, 11 SEP : Selangor belum memutuskan penggunaan insinerator bagi mengantikan kepada kaedah penimbusan untuk pelupusan sampah.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, sebaliknya berkata ia bergantung kepada perbincangan dengan semua pihak untuk menilai pilihan lain yang ada.

azmin-pc-DNS-01

“Kita perlu dengar pandangan semua pihak dan komited memastikan isu sampah ditangani secara bijak.

“Setakat ini belum ada keputusan (menggunakan insinerator) kerana ia bergantung kepada perbincangan dan pilihan untuk dilihat,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan seminar ‘Beyond 3R : A More Sustainable Solution For Selangor Waste Management’ di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), semalam.

Mohamed Azmin berkata Kerajaan Negeri bertekad menjadikan Selangor sebagai negeri bersih, di samping memiliki pengurusan sisa pepejal yang efektif.

Katanya, cabaran terbesar hari ini adalah untuk memberi didikan kepada masyarakat untuk bersama memikul tanggungjawab menjaga kebersihan.

Seminar Beyond 3R SACC Elizabeth Wong dan MB (3)

“Apa yang lebih mencabar adalah bagaimana untuk mengurus pencipta sampah kerana ia wujud disebabkan ada orang yang membuang sampah.

“Undang-undang sahaja tidak mungkin dapat menyelesaikan masalah, namun manusia itu perlu dibina melalui pendidikan dan kesedaran bahawa kebersihan adalah penting dan tanggungjawab bersama,” katanya.

Mengulas mengenai penganjuran seminar itu, beliau menyifatkan ia sebagai mencetuskan anjakan paradgima dalam usaha mencari penyelesaian holistik dan mampan mengenai sisa pepejal.

Katanya, kesedaran sivik perlu ditanam di dalam jiwa masyarakat untuk memastikan amalan pengurusan sampah secara teratur dapat dituruti.

“Jika elemen itu berjaya diterapkan, maka rakyat mempunyai motivasi untuk mengurus serta mengurangkan penghasilan sampah,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-09-17 09:09:02 daripada Administrator

  •  
  • Print