Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Komited tingkat pembangunan modal insan industri halal

berita

SHAH ALAM, 20 SEPT: Program Halal Technical Competent Person (HTCP) yang dilancarkan oleh Halal International Selangor (HIS) membuktikan komitmen serius Kerajaan Negeri untuk meningkatkan pembangunan modal insan bagi menyertai industri dan dagangan Halalan Toyyiban Antarabangsa.

Ketua Pegawai Eksekutif Central Spectrum Sdn Bhd (CSSB), Mahmud Abbas berkata, hal itu dapat dibuktikan menerusi program selama dua bulan kepada peserta bagi memberi kefahaman dan pengetahuan serta kemahiran.

Katanya, peserta didedahkan menerusi bidang Shariah, Sistem dan Pengurusan Halal serta Standard dan Piawaian Perdagangan Halal Antarabangsa.

“Seramai 13 peserta mengikuti program selama dua bulan ini. Peserta ini menjalani sesi pembelajaran komprehensif.

berita

“Mereka juga dikongsikan pengalaman yang memberikan pendedahan peserta keperluan industri Halal yang membolehkan mereka mempraktikkan dan mengekalkan jaminan Halal Toyyiban dalam sesebuah organisasi,” katanya di Majlis Penyerahan Sijil HTCP, di Hotel Saujana.

Mahmud yang juga Ahli Lembaga Pengarah HIS berkata, melalui pembangunan Hab Halal Selangor, pegawai bertanggungjawab memantau produk atau perkhidmatan berkaitan dengan halal.

“Melalui latihan HTCP ini, pegawai terbabit bertanggungjawab bagi memastikan jaminan kualiti Halal. Pegawai HTCP juga dirujuk sebagai mewakili ‘Single Community Global Markets’,” katanya.

Beliau berkata, selain itu, Halal Trade Delivery Assurance (HTDA) juga merupakan satu lagi komponen HIS sebagai pusat perkhidmatan perdangangan halal yang menyelaras program akreditasi dan proses jaminan halal.

“Ianya juga berfungsi penarafan prestasi dan sistem rating bagi produk, integriti perkhidmatan, kebolehpercayaan, keselamatan serta kualiti,” katanya.

Pada masa sama, Mahmud berkata, baru-baru ini Kerajaan Negeri memberikan komitmen serta sokongan kepada perusahaan kecil dan sederhana (SME) untuk pembangunan modal insan di bawah program
HTCP dan HTDA ini.

Katanya, inisiatif itu dijangka memberikan peluang SME terbabit bagi memasuki pasaran Halal tempatan dan global yang lebih luas.

“Akses kepada rangkaian global menjadi langkah kerjasama utama HIS dalam menyediakan perundingan perniagaan dan pembangunan sumber manusia.

“Ini termasuk mewujudkan kerjasama antara negara luar dalam membangunkan industri halal dan pelancongan mesra Muslim dengan menerapkan aspek kepercayaan, integriti, keselamatan dan jaminan pasaran dagangan halal global,” katanya.

HIS merupakan anak syarikat Central Spectrum (M) Sdn Bhd yang merupakan platform Perdagangan dan Industri Halalan Toyyiban Global membangunkan 10 program utama iaitu Hartanah, Jaminan Penyampaian, Rantaian Pengedaran, Pembangunan Pasaran, Pembangunan Kapasiti, Pembangunan Industri, Pembangunan Sumber Manusia, Lesen dan Royalti, Dana & Kewangan serta Gaya Hidup.

( Sumber : Selangorkini )


Kemaskini pada 2017-09-21 07:45:03 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page