Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Promosi Acara MBI - Selangor : Regional Powerhouse 23 Julai 2019

pengumuman
 

 

::Berita berkaitan
 
Selangor: Regional Powerhouse bincang tiga topik utama
 
SHAH ALAM, 10 JUL: Forum ‘Selangor: Regional Powerhouse’ yang bakal diadakan pada 23 Julai ini akan memfokuskan tiga isu penting membabitkan hab aeroangkasa, teknologi masa depan dan negeri pintar.
 
Sebagai negeri yang paling maju di Malaysia, menyumbang kepada hampir satu perempat daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan membawa pelaburan RM191 juta dalam tempoh 10 tahun, menjadi hasrat negeri itu merealisasikan visi Malaysia menjadi negara maju.
 
Justeru, bagi mencapai hasrat itu untuk tahun 2025, Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mewujudkan satu pelan kerjasama kerjasama dan penyebaran maklumat serantau.
 
“Terdapat tiga sesi yang akan dibincangkan oleh pembuat dasar dan pemain industri untuk membincangkan peluang pelaburan di Selangor dan bagaimana kerajaan serta industri kerajaan boleh bekerjasama untuk faedah bersama,” katanya dalam kenyataan kepada SelangorKini.
 
Antara perkara yang akan dibincangkan adalah ‘Smart Cities For Sustainable Living’ oleh pemimpin Kerajaan dan pemain industri memberi pandangan mengenai perspektif apa yang sudah dan akan dilakukan ke arah misi itu.
 
Selain itu, bagi slot ‘Aviation and Aerospace’ pula, pakar dalam bidang penerbangan akan berkongsi perspektif mereka tentang bagaimana Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Selangor menetapkan infrastruktur dan ekosistem bagi syarikat aeroangkasa untuk berkembang maju di Selangor seperti Pelan Tindakan Aeroangkasa Selangor.
 
Manakala slot ketiga pula adalah ‘Future Technology’ akan membincangkan sektor awam dan swasta dapat menggalakkan pertumbuhan teknologi masa depan melalui integrasi pengalaman kolektif yang lancar, menjadikan Selangor pusat teknologi masa depan di Asean.
 
Forum yang akan diadakan di Hotel Hilton, Kuala Lumpur bermula 8 pagi itu akan dirasmikan oleh Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari.
 
Selain itu, ia turut menampilkan Pengerusi Westports Holdings Bhd, Tan Sri Gnanalingam; Ketua Pegawai Eksekutif Sapura Energy, Tan Sri Shahril Shamsuddin dan Ketua Pegawai Eksekutif Uros Ltd, Jerry Raatikainen.

Kemaskini pada 2019-07-17 15:29:53 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page