Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Nikah Perdana elak maksiat golongan muda

berita

GOMBAK, 1 SEPT: Peningkatan gejala sosial, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dalam kalangan anak muda di kawasan itu mendorong Masjid Al-Khairiyah, Taman Seri Gombak, di sini melaksanakan Majlis Pernikahan Perdana.

Nazir masjidnya, Wan Nawawi Wan Dagang berkata, sebanyak 72 pasangan berjaya dinikahkan sejak program tahunan itu diadakan pada 2012.

“Program dijalankan hasil inisiatif pihak masjid ini bertujuan mengurangkan masalah sosial dalam kalangan masyarakat masa kini.

“Di Gombak, walaupun dakwah agak kuat tetapi aktiviti maksiat juga meningkat setiap hari. Kita menerima banyak aduan sumbang selain pasangan bersekedudukan.

“Oleh itu, program seperti ini dapat mengelak pasangan muda dari terjebak gejala maksiat atau sumbang,” katanya.

Pada masa sama, Wan Nawawi berkata, program nikah perdana itu juga dapat memudahkan urusan perkahwinan selain menjimatkan kewangan.

“Dengan membayar hanya RM1,200 pasangan boleh berkahwin di sini dan kita juga menyediakan jamuan makanan, pelamin dan pakaian pengantin.

“Kita tidak mahu anak muda terbeban dengan hutang kerana menanggung kos perkahwinan dan kenduri yang mahal ketika ini.

“Kita juga mahu mendidik masyarakat berkenaan perjalanan majlis pernikahan yang sederhana dan menepati syariat Islam,” katanya.
'Pada program itu, seramai lima pasangan muda dinikahkan pada program Sambutan Maal Hijrah 1441H dan Majlis Pernikahan Perdana itu.

Pasangan pengantin berusia sekitar 22 dan 23 tahun itu diijab qabulkan bersempena mengambil keberkatan tarikh 1 Muharam 1441H yang sangat penting dalam kalendar umat Islam.


Kemaskini pada 2019-09-03 17:28:15 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page