Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Selangor perkenal waktu kerja anjal wanita bekerja dari rumah

SUBANG JAYA, 23 DIS : Kerajaan Negeri akan memulakan inisiatif untuk membolehkan golongan wanita yang bekerja dalam sektor kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dapat bekerja dari rumah atau dalam waktu kerja anjal.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, berkata usaha itu perlu dilaksanakan segera sebagai pilihan terkini dan masa hadapan bagi membendung kehilangan bakat dan keupayaan wanita dalam sektor tenaga kerja mahir.

wanita 4

Beliau berkata berdasarkan kajian yang dilakukan, kira-kira 93 peratus wanita mahu kembali bekerja tetapi 63 peratus daripada mereka merasakan sukar untuk berbuat demikian atas kekangan tertentu.

“Negara melakukan pelaburan tinggi terhadap wanita melalui pendidikan rendah hingga peringkat tertingg dan mengabaikan pelaburan ini adalah satu tragedi kolektif.

“Kita perlu merumuskan dasar, reformasi dan anjakan baru dalam cara pekerjaan seperti memperkenalkan waktu anjal untuk wanita dan bekerja dari rumah bagi menangani cabaran ini supaya negara tidak kehilangan kemahiran dari kalangan wanita,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Konvensyen Kepimpinan Wanita Selangor 2014 di Hotel Holiday Villa, dekat sini hari ini.

Hadir sama isteri Dato’ Menteri Besar, Shamshida Taharin dan Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi.

Selain itu, Mohamed Azmin, berkata Kerajaan Selangor juga akan menyediakan kemudahan wifi percuma dengan prasarana 2,500 hotspot sebagai satu aspek sistem sokongan yang boleh membantu wanita bekerja dari rumah.

Katanya adalah penting untuk menyediakan sistem sokongan kepada wanita bagi membolehkan golongan itu daripada terus menyumbang kepada ekonomi dapat ditangani dengan bijaksana.

“Sekiranya usaha ini dapat dilakukan ia boleh membantu pertumbuhan pendapatan isi rumah dan sekaligus menangani sejumlah masalah yang timbul.

“Kegagalan memberi perhatian kepada perkara ini akan menyebabkan pembaziran sumber daya dan potensi modal insan dari kalangan wanita,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Mohamed Azmin turut berharap supaya lebih ramai golongan wanita diberikan peluang menjadi calon dalam pilihan raya umum akan datang.

“Dalam aspek politik, jumlah perwakilan wanita Malaysia di Parlimen juga direkodkan di kalangan terendah di kalangan negara Asean iaitu pada kadar 10.4% berbanding Thailand 13.3%, Indonesia 18%, Filipina 22.1%, Singapura 22.2% dan Vietnam 22.4%,” katanya.


Sumber : www.selangorku.com


Kemaskini pada 2015-01-08 11:29:59 daripada Administrator

  •  
  • Print