Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

JAIS: 35 ajaran sesat di Selangor

SUNGAI BULOH, 1 JUL: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengingatkan umat Islam supaya berhati-hati dengan gerakan yang menyebarkan doktrin ajaran sesat dan mampu mengancam keamanan negeri.

Pengarah JAIS, Datuk Haris Kasim, berkata 35 ajaran difatwa dan diwartakan sebagai menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar oleh Jabatan Mufti Selangor.

pengarah jais a“Sebanyak 21 ajaran dikenalpasti masih aktif, manakala 14 lagi tidak bergerak secara aktif.

“Antara ajaran yang difatwakan menyeleweng adalah Tarikat Al-Hasaniah, ajaran Ahmadiah/Qadyani, Azhar Wahab dan fahaman Wahdatul Wujud ,” katanya ketika berucap di Masjid Saujana Utama, di sini.

Katanya, daerah Kuala Selangor turut tidak terlepas daripada penyebaran doktrin ajaran sesat apabila JAIS mengenalpasti ajaran Millah Abraham sedang berkembang, bermula tahun 2014.

“JAIS akan bekerjasama dengan beberapa agensi penguatkuasaan bagi membenteras dan melumpuhkan ajaran ini hingga ke akar umbi.

“Ini bagi memelihara keharmonian dan kesucian agama Islam serta amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang menjadi pegangan kitar,” tegasnya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-07-06 08:01:01 daripada Administrator

  •  
  • Print