Kes denggi di Klang turun, rakyat manfaat perintah kawalan View Announcement in New Tab

Kes denggi di Klang turun, rakyat manfaat perintah kawalan


KLANG, : Kes denggi di Klang menurun sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan pada 18 Mac lalu, kata yang dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Dr Ahmad Fadzli Ahmad Tajuddin berkata, ini kerana sepanjang tempoh tersebut, penduduk berada di rumah dan mempunyai banyak masa meninjau kawasan kediaman.

“Namun, masyarakat tidak boleh leka kerana kemungkinan wabak ini akan kembali meningkat selepas PKP kerana sudah ramai yang kembali bekerja, dan masa untuk menjaga kawasan sekitar rumah juga sudah kurang,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat MPK hari ini.

Sehingga kini, kes denggi di Klang mencatatkan 4,399 kes sementara Sentosa, Bandar Baru Klang dan Sungai Kandis menjadi lokasi tertinggi wabak.

Dr Ahmad Fadzli pihaknya turut mengenalpasti kediaman berstrata dan kawasan industri menjadi lokasi paling banyak berlaku kes denggi.

“Saya berharap supaya masyarakat sedar bahawa kes denggi ini juga satu ancaman kepada kita, terus kekalkan menjaga persekitaran rumah walaupun sibuk dengan aktiviti seharian,” katanya.

Published on 2020-06-22 15:44:27 Posted By Siti Zurina Jusoh