Web Mobil [ x ]

qrcode
 

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini

KALENDAR PDTSB

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata selangor title
header line

Suami isteri berteduh dalam rumah papan lapis

MOHD IZZATUL IZUAN TAHIR | 07 Feb 2019

Suami isteri berteduh dalam rumah papan lapis

 

SABAK BERNAM - Pasangan suami isteri hidup serba daif apabila rumahnya hanya diperbuat daripada kayu papan lapis selain terpaksa menarik bekalan elektrik di rumah bsrsebelahan.

Lebih menyedihkan, tempat berteduh dihuni keluarga itu kerap kali dilimpahi hujan berikutan keadaan bumbung bocor yang tidak dibaik pulih, selain persekitaran luar kediaman semak-samun.

Baladiah Razali, 34, berkata, kehidupan dilaluinya bersama suami, Mohd Rashid Saparuan, 42, di Kampung Bagan Terap, di sini, serba kekurangan.

"Kami terpaksa menempuhi keadaan ini walaupun pahit untuk ditelan, apatah lagi tinggal di rumah uzur seperti ini," katanya.

Baladiah yang merupakan Orang Kurang Upaya (OKU) menghidap mental sejak berusia 15 tahun berkata, biarpun dugaan melanda, namun dia tekad membesarkan dua anak, Nur Izzah Afifah, 7, dan Nur Izzah Zahara, 4.

"Saya pernah bekerja sebagai guru di sebuah sekolah agama di Bagan Datuk, Perak, tapi terpaksa bersara awal sebab alami masalah mental.

"Sejak mula mengajar pada 2009, masalah ini kerap mengganggu tumpuan saya sehingga mengambil keputusan bersara awal pada 2015," katanya.

Menurut Baladiah, suaminya sebelum ini bekerja sebagai penghantar surat di sebuah syarikat swasta di Kuala Lumpur, namun kini tidak berupaya selepas kemalangan jalan raya pada 2003.

"Akibat kemalangan itu, dia (suami) hampir kehilangan peti suara dan ingatan selain koma berbulan-bulan di hospital.

"Kini, dia tidak mampu melakukan kerja berat dan hanya bergantung pada pencen ilat sebanyak RM1,100 sebulan selain bantuan yang saya terima dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM400 sebulan," katanya.

Sebelum itu, keluarga itu menerima kunjungan Pegawai Khas Penyelaras Parlimen Sabak Bernam Mohd Zaki Sungib dan Ketua Operasi Agihan Daerah Lembaga Zakat Selangor (LZS) Daerah Sabak Bernam, Mohd Fadzly Sulaiman.

Baladiah tidak menyesali nasibnya dan suami seperti itu, sebaliknya bersyukur dengan apa yang ditakdirkan ALLAH SWT.

Orang ramai yang ingin menyumbang kepada keluarga ini boleh berbuat demikian dengan menghubungi Mohd Rashid di talian 013-3377044 atau menyalurkan terus ke akaun Bank Islam atas nama Mohd Rashid Saparuan (12056022719257).

Sementara itu, Mohd Zaki berkata, pihaknya akan memanjangkan perkara itu kepada pihak atasan dalam usaha membantu keluarga itu keluar daripada belenggu kemiskinan.

“Selain itu, kami bersama beberapa agensi berkaitan mengadakan program gotong-royong bagi membersihkan rumah berkenaan,” katanya.

Mohd Fadzly berkata, keluarga terbabit telah didaftarkan sebagai asnaf dan menerima bantuan Hari Raya dan pendidikan pada tahun lalu.

"LZS berusaha menyalurkan bantuan baik pulih rumah bagi memberikan kediaman lebih selesa kepada keluarga terbabit," katanya.

 

 

 
 

Kemaskini pada 2019-02-20 10:20:37 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini243
Jumlah PelawatJumlah Pelawat355057
Visitor count : 355057 Tarikh Kemaskini: 06-12-2019