Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
    T
    T
    T

alt   alt   alt alt   alt

 

Bantuan

Apa itu RSS?

 


RSS atau RDF merupakan satu (1) aplikasi XML (Extensible Mark - Up Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C). Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halam web yang menyokong aplikasi ini.

 


Apa pula RSS Reader?

 


RSS Reader pula merupakan satu (1) program yang membolehkan anda menerima berita atau maklumat dari halaman web yang menyokong aplikasi RSS terus ke destop anda. Bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan RSS Reader, sila ke halaman berikut : http://www.rssreader.com

 


RSS di Portal Pejabat Daerah / Tanah Sabak Bernam

 


Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangunan halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan maklumat terkini yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Selangor dalam menyampaikan maklumat terkini / semasa kepada rakyat.

 


Langkah - Langkah Pemasangan

 


Langkah 1

 


Muat turun Mircosoft.Net Framework terlebih dahulu jika tidak menggunakan Windows 2003 / Windows terkini. Cara paling mudah adalah dengan Windows Update / melawati Microsoft - How to Get the .Net Framework 1.1.

 


Langkah 2

 


Muat turun RSS Reader 1.0.88.0 seperti berikut : rssreader.zip / rssreader.exe.

 


Langkah 3

 


INSTALL RSS Reader. Jika anda memuat turun versi .zip, UNZIP fail tersebut terlebih dahulu dan RUN setup.exe. Terus RUN jika anda muat turun versi .exe.

 


Langkah 4


Sila lihat imej ini, image di dalam Laman Utama Portal Pejabat Daerah / Tanah Sabak Bernam di bahagian 'footer'. Letakkan cursor mouse di atas imej tersebut kemudian klik kanan, dan pilih "Copy Shortcut" Run RSS Reader serta pergi ke "add (+)" seterusnya klik kanan dan "paste" url dan tekan OK.


Kemaskini pada 2016-11-11 14:16:34 daripada Vox Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page