DASAR PRIVASI & KESELAMATAN || BANTUAN|| 
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata jata2 PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH / TANAH HULU SELANGOR
BERDISIPLIN, AKAUNTABILITI, INTEGRITI, KERJA BERPASUKAN

Masak Murtabak Megi atas kereta Kancil

Masak murtabak megi atas kereta Kancil

Yahya (kiri) berniaga Murtabak Megi di bazar Ramadan menggunakan kereta Kancil yang diubah suai.
 

BATANG KALI - Kreativiti seorang peniaga memasak murtabak megi di belakang kereta Kancil 660cc yang diubah suai menarik perhatian pengunjung Bazar Ramadan JRD di sini.

Bekas pemandu lori, Yahya Che'an, 65, berkata, dia berniaga murtabak itu secara sambilan sejak 30 tahun lalu dan sepenuh masa bermula pada 2012 bagi membesarkan enam anak.

Menurutnya, terdahulu dia dan isteri, Noraini Abdullah, 60, menggunakan meja lipat dan gerai bergerak berdekatan sebuah stesen minyak di Batang Kali.

"Saya beli kereta Kancil ini dari seorang rakan dan ubah suai untuk permudahkan kerja sebab tak perlu buka meja atau gerai.

"Dulu waktu muda pernah usahakan bengkel sekejap maka masih ada peralatan untuk memotong bahagian belakang kereta dan dijadikan tempat memasak.

"Semua ubah suai saya buat sendiri dan baharu dua tahun guna kereta ini untuk berniaga yang memang menjimatkan tenaga serta masa," katanya kepada Sinar Harian.

Yahya berkata, tangki minyak di kedudukan asal diubah suai ke bahagian tempat duduk hadapan dengan menggunakan tong minyak berkapasiti dua liter.

Menurutnya lagi, dapur masakan dilapik talam berisi air di atas permukaan papan sebagai ruang meletakkan barang niaga. 

"Hari biasa saya berniaga dekat stesen minyak Petronas, tak jauh dari rumah, jadi cukuplah dengan dua liter minyak," katanya.

Yahya berkata, murtabak megi dijual pada harga RM3 manakala hari biasa berharga RM1 dengan saiz lebih kecil sesuai untuk pelajar sekolah.


Kemaskini pada 2019-05-15 08:25:10 daripada eifa

  •  
  • Print
  • Email this page