DASAR PRIVASI & KESELAMATAN || BANTUAN|| 
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata jata2 PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH / TANAH HULU SELANGOR
BERDISIPLIN, AKAUNTABILITI, INTEGRITI, KERJA BERPASUKAN

Tujuh beranak tidur dalam kereta dapat perhatian LZS


Tujuh beranak yang tular kerana tidur di dalam kereta sebelum ini kini ditempatkan di sebuah hotel yang dibiayai sebuah NGO.

 

HULU SELANGOR - Kisah tular seorang ibu dan enam anak termasuk seorang bayi berusia lima bulan yang tidur dalam kereta setelah diceraikan suami dan diusir tuan rumah mendapat perhatian Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

LZS menerusi satu kenyataan memaklumkan pihaknya menerima maklumat wanita berusia 30 tahun berkenaan tinggal di dalam kereta bersama anaknya yang berusia 14, 10, 8, 3 dan 2 tahun serta seorang bayi di stesen minyak Rasa dan menumpang mandi di situ.

Menurut LZS, kes perceraian ibu muda berkenaan tertangguh kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan suaminya tidak pulang ke rumah sejak penghujung Februari lalu."Wanita ini tidak mempunyai pekerjaan setelah diberhentikan oleh majikan sejak PKP Mac lalu. Sepanjang PKP beliau pulang ke kampung di Temerloh, Pahang.

"Ibarat jatuh ditimpa tangga, sebaik pulang dari kampung tuan rumah pula meminta beliau keluar dari rumah kerana bayaran sewa tertunggak tidak dibayar oleh ketua keluarganya," menurut kenyataan itu.

LZS memaklumkan, ujian tidak terhenti di situ apabila wanita berkenaan disyaki menghidap kanser payu dara, namun belum menerima rawatan susulan lagi. "Anaknya yang berumur 2 tahun pula mempunyai masalah jantung berlubang dan masih menerima rawatan susulan di Hospital Serdang dua kali setahun."Anak yang berumur 5 bulan pula menghidap ketumbuhan di leher namun belum dapat dikenal pasti dan rawatan susulan di Hospital Selayang," kata kenyataan itu.

Kenyataan itu memaklumkan keluarga berkenaan kini ditempatkan di sebuah hotel di Bukit Beruntung yang dibiayai oleh NGO, Darul Jariyah.LZS dalam pada itu menyalurkan sumbangan kecemasan sebanyak RM500 bagi menampung keperluan keluarga itu sementara menunggu bantuan susulan dalam masa terdekat."Hasil bancian mendapati keluarga ini layak didaftarkan sebagai asnaf fakir.

"Antara bantuan yang akan disalurkan termasuk deposit dan sewa bulanan rumah, bantuan kewangan bulanan, bantuan makanan bulanan dan bantuan perubatan (rawatan bulanan)," menurut kenyataan itu.

Terdahulu, aktivis masyarakat, Kuan Chee Heng memuat naik kisah wanita itu di akaun Facebooknya.Menurutnya, wanita berkenaan sudah lebih lima hari bermalam dalam kereta tersebut.

"Mereka dalam keadaan amat letih dan kesusahan. Bayi lima bulan pula tidur dalam kereta dengan keadaan tidak sihat."Saya berharap ada pihak berkuasa dapat membantu mereka. Semoga tuhan akan mempermudahkan mereka dengan kebaikan anak-anak Malaysia membantu beliau," katanya.
 

SUMBER : SINAR HARIAN || NUR FARHANA ABDUL MANAN


Kemaskini pada 2020-06-26 09:47:48 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page