Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

41 sekolah kutip 118,000 kg bahan kitar semula

SHAH ALAM, 2 0KT: Bahan kitar semula seberat 118,000 kg berjaya dikumpul dalam program Kitar Semula Peringkat Tadika, Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah 2015 anjuran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Program kali ke sembilan dengan kerjasama F&N Beverage Marketing Sdn Bhd (F&N) itu melibatkan 41 sekolah sekitar Shah Alam.

Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Ahmad Zaharin Mohd Saad, berkata saban tahun pelajar dan guru menunjukkan komitmen tinggi dalam memastikan sekolah mereka mengumpul kutipan tertinggi.

mbsa kelantan 1

“Program ini bertujuan meningkatkan kesedaran dalam kalangan masyarakat khususnya kepada pelajar sebagai didikkan awal terhadap kepentingan alam sekitar sekaligus mengurangkan pencemaran yang berpunca daripada masyarakat itu sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penutup dan Penyampaian Hadiah Program Kempen Kitar Semula MBSA 2015 di Dewan Bankuet MBSA, di sini, semalam.

Selangor Kini difahamkan, berat kutipan bahan kitar semula pada tahun ini meningkat kepada 118,545 kg berbanding tahun lepas 80,277 kg.

Sementara itu, Pengurus Perhubungan Korporat F&N, Cariessa Goh, berkata peningkatan kutipan lebih 47 peratus layak diberi penghargaan kepada pelajar dan guru terlibat terutama kepada Sekolah Menengah Seksyen 11 kerana menjadi juara bagi ketegori kutipan purata.

MBSA F&N

“Kempen ini sebagai salah satu usaha kita mengurangkan pembuangan sisa pepejal di negara ini, memandangkan rakyat di negara ini membuang bahan buangan hampir 30,000 tan setiap hari.

“Kita juga berhasrat untuk tetap meneruskan program seperti ini bersama MBSA untuk tahun depan,” katanya.

Sementara itu, Pra Sekolah Sk Subang Bestari 2 berjaya dinobat sebagai juara bagi dua kategori Anugerah Aluminium Tertinggi dan Anugerah Khas Kotak Tetra-Pak Tertinggi.

“Kita akan meneruskan aktiviti ini secara berterus untuk mendidik pelajar menjaga alam persekitaran disamping usaha mendapat pengiktirafan ke peringkat antarabangsa,” kata Guru, Mohammad Sazali Abd Salam, 35.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-10-05 15:47:19 daripada Administrator

  •  
  • Print