Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Program Adun Muda kembali lagi 9 Disember

SHAH ALAM, 12 NOV: Pelajar dan belia berpeluang menyertai Program Adun Muda Selangor 2015 bagi Sesi III bermula 9 hingga 10 Disember ini.

Pegawai Penyelaras Pejabat Speaker, Joyce Chow, berkata seramai 56 anak muda dipilih untuk menyertai program itu dan mewakili setiap kawasan DUN di dalam Dewan Negeri Selangor (DNS).

Katanya, ia dibuka kepada pelajar dalam lingkungan umur 18 hingga 24 tahun daripada institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

Adun Muda di Dewan Annex (5)

“Tujuan program ini untuk memberi pendedahan politik di peringkat awal kepada anak muda agar lebih berminat melibatkan diri dalam proses penggubalan undang-undang.

“Mereka diberi peluang untuk mengalami prosiding sebenar dan mencadangkan serta membahaskan usul khususnya yang memberi impak kepada golongan anak muda,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, persidangan itu akan dipengerusikan Speaker DNS, Hannah Yeoh dan timbalannya, Shafie Ngah yang turut mengetuai panel pemilihan peserta.

“Melalui program ini juga, pelajar digalak meningkatkan pemikiran kritis tentang polisi kerajaan serta berpeluang mengenali Adun Selangor dengan lebih dekat,” katanya.

Tempoh permohonan program anjuran Pejabat Dewan Negeri Selangor itu dibuka selama tiga minggu mulai 9 November 2015 hingga 26 November 2015.

Mereka yang berminat untuk menyertai program ini dikehendaki membuat permohonan secara online di laman web dewan.selangor.gov.my.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-11-16 08:50:33 daripada Administrator

  •  
  • Print