Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

MAIS: Tangkap khalwat ikut SOP, bukan main terjah

SHAH ALAM, 19 DIS: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mempertahankan proses siasatan dibawah undang-undang syariah bagi kesalahan khalwat dijalankan mengikut prosedur dan bukan intipan, bahkan tidak bertujuan mengaibkan mana-mana pihak.

Perkara itu ditegaskan dalam kenyataan bersama Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dan Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid, semalam.

MAIS

“Tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa agama adalah hasil dari aduan orang ramai.

“Proses siasatan dilaksanakan mengikut prosedur termaktub dalam akta atau enakmen tatacara jenayah syariah negeri bagi memastikan aduan atau maklumat diterima benar sebelum pendakwaan dibuat,” katanya.

Kenyataan itu susulan saranan Kumpulan penjawat awam, G25 yang baru-baru ini mahu penubuhan jawatankuasa bagi membincangkan pemansuhan beberapa undang-undang syariah.

Kumpulan yang disertai profesional Melayu itu menuntut hukuman terhadap perbuatan khalwat dimansuhkan jika dibuat di rumah persendirian dengan beranggapan dosa individu adalah antara pelaku dengan Tuhan, selagi ia tidak dilakukan di tempat awam.

MAIS berkata, kenyataan G25 dilihat tidak tepat apabila penguatkuasa agama dituduh mengintip dan menceroboh hak privasi seseorang sedangkan tindakan mereka selaras dengan undang-undang.

“Adalah menjadi prosedur penyiasatan (SOP) bagi pegawai penguatkuasa agama apabila sesuatu aduan dibuat untuk ke tempat di mana kejadian khalwat dikatakan berlaku, seterusnya mengetuk pintu dan memperkenalkan diri mereka terlebih dahulu sebelum proses siasatan lanjut dijalankan.

“Pegawai penguatkuasa agama juga ditegah daripada mengambil tindakan menyerbu dengan membuta tuli dan mendakwa seseorang melakukan khalwat atau penzinaan tanpa usul periksa,” kata mereka.

Dalam pada itu, MAIS turut mengingatkan umat Islam bahawa kenyataan menghina undang-undang Islam boleh dikenakan denda atau dihukum penjara.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-12-22 15:10:13 daripada Administrator

  •  
  • Print