Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Bas Smart Selangor diperluas, kini di Puchong & Kinrara

SHAH ALAM, 28 OKT: Dalam usaha mempertingkatkan sistem pengangkutan awam di Selangor, Kerajaan Negeri bersama Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) menambah lapan buah Bas Smart Selangor dengan peruntukan lebih RM2.5 juta.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dan Pengangkutan, Dato’ Teng Chang Khim berkata, penambahan itu melibatkan dua laluan dengan setiap laluan melibatkan empat buah bas.

“Kos keseluruhan adalah sebanyak RM2,505,840 termasuk enam peratus GST.

“Perkhidmatan bas di laluan dua menggunakan peruntukan dari Jawatankuasa Tetap Perkhidmatan Pengangkutan Selangor berjumlah RM1,242,920.

“Manakala laluan tiga menggunakan peruntukan MPSJ dengan jumlah sama,” katanya.

 

b4ece1fa-f6db-4ef3-a276-6cf814096b32Beliau berkata demikian ketika Majlis Pelancaran Bas Smart Selangor Bagi Laluan Baru di Stesen LRT Pusat Bandar Puchong, di sini, hari ini.

Teng berkata, memandangkan MPSJ menyumbang kepada pengguna tertinggi bagi bas Smart Selangor, maka perkhidmatannya diperluaskan ke kawasan Puchong dan Kinrara yang merangkumi laluan dua dan tiga.

Tambahnya, sebanyak 3.15 juta rakyat Selangor menggunakan perkhidmatan Bas Smart Selangor di semua laluan sejak dilancarkan pada Julai 2015 hingga 30 September tahun ini.

Daripada jumlah tersebut, MPSJ antara kawasan paling popular menggunakan perkhidmatan bas percuma itu dengan catatan angka seramai 590,000 pengguna.

“MPSJ merupakan kawasan yang berjaya menarik minat orang ramai menggunakan pengangkutan awam terutamanya penggunaan Bas Smart Selangor.

“Dengan kejayaan itu, kita memperluaskan usaha ini bagi memberi keselesaan di samping menggalakkan penggunaan perkhidmatan awam dan mengurangkan penggunaan kenderaan sendiri,” katanya.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2016-10-31 11:50:29 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page