Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Selangor laksana Skim Peduli Sihat hujung tahun ini

 

 

 

SHAH ALAM, 3 NOV: Skim Peduli Sihat yang diperkenalkan Kerajaan Negeri dalam Belanjawan Negeri 2017, akan dilancarkan hujung tahun ini.

 

 

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ia ekoran permintaan mendesak dari ramai pihak yang mahukan skim itu dilancarkan segera kerana memberi manfaat kepada rakyat.

Katanya, pihaknya akan memilih beberapa daerah untuk melaksanakan projek perintis.

“Saya sudah memaklumkan kepada Dato’ Setiausaha Kerajaan Negeri, supaya ia dilancarkan segera. Kita mahu perkara ini bukan sahaja cantik di atas kertas tetapi juga disegerakan. Jadi, skim ini kita akan lancarkan sebelum hujung tahun ini.

mb-dun“Semua persiapan membabitkan syarat kelayakan, operasi prosuder standard, risalah dan keperluan lain dimaklumkan kepada Pejabat Daerah dan Ketua Kampung.

“Saya sendiri akan turun mendaftarkan rakyat. Ini membuktikan komitmen Kerajaan Negeri cukup baik dan tidak boleh dilengahkan lagi,” katanya di Sidang Dewan Negeri.

Pada masa yang sama, Mohamed Azmin berkata skim terbabit berbeza dengan Klinik 1 Malaysia seperti yang didakwa pembangkang.

Katanya, skim itu yang membabitkan 1,000 klinik swasta supaya rawatan asas yang menyeluruh dapat diberikan kepada rakyat.

“Klinik 1 Malaysia cuma ada 17 buah di negeri Selangor. Bagaimana rakyat di Hulu Selangor mendapatkan rawatan jika hanya ada sebuah sahaja di kawasan itu? Malah, Klinik 1 Malaysia juga tidak mempunyai doktor tetapi hanya Pembantu Perubatan dan dua jururawat.

“Pesakit terpaksa menunggu lebih empat hingga lima jam di hospital awam untuk mendapatkan rawatan, oleh itu kita mahu daftarkan 1,000 panel klinik swasta. Ini membezakan skim kita dengan Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Beliau berkata Kerajaan Negeri juga mahu mengadakan pameran dan setiap klinik panel perlu menyertainya bagi membolehkan rakyat maklum rawatan boleh didapati.

skim-sihatPada 31 Oktober lalu, Kerajaan Negeri memperkenalkan skim kesihatan percuma untuk kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40) dalam belanjawannya bagi tahun 2017.

Digelar ‘Skim Peduli Sihat’ atau skim perlindungan perubatan dan kesihatan itu bertujuan menangani kos sara hidup yang dihadapi kumpulan berkenaan.

Sebanyak RM125 juta setahun diperuntukan untuk 250,000 keluarga atau 1 juta rakyat Selangor yang mempunyai pendapatan isi rumah RM 3,000 ke bawah.

Skim itu akan diuruskan oleh pentadbir jagaan kesihatan pihak ketiga Selgate Corporation, yang akan membiayai rawatan kesihatan asas sebanyak RM500 setahun untuk setiap keluarga yang layak.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2016-11-08 12:36:22 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page