Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

311 mangsa masih berada di tiga pusat penempatan banjir

SHAH ALAM, 16 NOV: Seramai 311 mangsa daripada 83 keluarga masih ditempatkan di pusat pemindahan mangsa banjir di Selangor ekoran fenomena air pasang besar setakat jam 10 pagi tadi.

Jurucakap bilik gerakan bencana negeri berkata kesemua mangsa ditempatkan di tiga pusat pemindahan sekitar Klang dan Sabak Bernam.

“Seramai 123 mangsa dari 44 keluarga ditempatkan di Dewan Serbaguna Kampung Tok Muda, Kapar, Klang dan 117 mangsa dari 24 keluarga di Dewan Serbaguna Jalan Palembang, Kampung Rantau Panjang, juga di Klang.

“Di Sabak Bernam pula seramai 71 mangsa dari 15 keluarga berlindung di Dewan Serbaguna Sungai Air Tawar,” katanya dipetik Bernama.

Menurut jurucakap itu, secara keseluruhan, situasi di semua kawasan yang terlibat dengan fenomena air pasang besar, antaranya di Sabak Bernam, Kuala Langat, Sepang, Klang dan Kuala Selangor berada dalam keadaan selamat dan terkawal.

Bagaimanapun katanya, hujan lebat pada awal pagi tadi telah menyebabkan beberapa kawasan dilanda banjir kilat antaranya di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Sungai Tengar, Sabak Bernam; kawasan perumahan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor dan Rumah Rehat Kerajaan Negeri di Pasir Penambang, Kuala Selangor; serta di Kampung Sungai Nangka, Banting.

Sementara itu, Setiausaha Jawatankuasa Pengurusan Bencana Selangor, Kolonel Ahmad Afandi Mohamad ketika dihubungi berkata, kerja-kerja membaiki ban di Tebuk Medeling dan Sungai Air Tawar di Sabak Bernam yang pecah pada Isnin lalu sedang dijalankan oleh pihak berwajib.

“Sementara kerja membaiki dijalankan, pihak kami menggunakan beberapa buah pam besar bagi menyalurkan air keluar ke benteng pasir berdekatan,” katanya.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2016-11-16 15:22:46 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page