Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Selangor Fruit Valley jana industri agro-pelancongan

KEPONG, 7 JAN : Selangor Fruit Valley (SFV) yang sebelum ini dihentikan operasinya bagi proses pemuliharaan bakal dibuka semula secara rasmi Februari ini.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, pembukaannya sekali gus diyakini mampu menjana pertumbuhan ekonomi dan industri agro-pelancongan negeri untuk tempoh 2017.

“Apabila ia dibuka Febuari ini, SFV juga menyediakan tempat memproses madu kelulut yang diusahakan usahawan tani muda yang dilatih menerusi program Agrogems (Pertanian Agro Generasi Muda).

“Pengunjung boleh mengambil peluang ini untuk merasai kemanisan dan keaslian produk madu kelulut yang dihasilkan sendiri usahawan tani tempatan,” katanya.

SelangorKini dimaklumkan, SFV bakal dirasmikan sendiri Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali penghujung Februari ini.

SFV dikenali masyarakat setempat sebagai dusun buah-buahan yang terletak di Rawang dan menjadi antara pusat tanaman buah-buahan tropika terbesar di Malaysia.

Kawasan berkeluasan 1,000 ekar itu sebelum ini turut mendapat perhatian Negara China untuk mengadakan kerjasama ekonomi dalam bidang pertanian bersama Selangor.

Ia susulan rangka kerja delegasi International Oversea Retrunees Promotion Association of Lianing China yang diberi peluang melihat sendiri perkembangan sektor pertanian negeri di SFV, Ogos lalu.

Pembangunan SFV di kawal selia di bawah pengurusan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

sumber: selangorkini


Kemaskini pada 2017-02-01 08:35:38 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page