Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Salur RM3 juta laksana EIP

KLANG, 7 APRIL: Kerajaan Negeri menyalurkan RM3 juta kepada pertubuhan bukan kerajaan dan pihak berkaitan yang melaksanakan Program Intervensi Awal (EIP) di Selangor.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, sumbangan itu disediakan bagi menghargai pihak berkenaan yang memahami kesukaran dan kekangan kewangan dihadapi dalam mendidik kanak-kanak istimewa.

“Kita mengagihkan peruntukan kepada NGO melaksanakan EIP kerana menyedari pelaksanaan program ini memerlukan perbelanjaan besar.

“Penyediaan pendidikan kepada kanak-kanak istimewa ini memerlukan program khas dan kepakaran tertentu membabitkan tenaga pakar,” katanya kepada media.

Terdahulu, Daroyah mengadakan lawatan kerja dan menyerahkan sumbangan RM100,000 kepada Persatuan Kebangsaan Austisme Malaysia (Nasom) di Teluk Pulai di sini.

Nasom yang memiliki 70 pelajar adalah salah satu NGO tersenarai sebagai penerima sumbangan daripada Kerajaan Negeri.

Peruntukan sama turut diserahkan kepada Akademi Autisme Insani di Taman Selayang Utama, Batu Caves.

EIP adalah pakej pendidikan merujuk kepada perkhidmatan diberikan kepada bayi atau kanak-kanak mempunyai ketidakupayaan seperti pendengaran, penglihatan, pembelajaran dan fizikal.

Semua ketidakupayaan dinyatakan memerlukan intervensi awal dan perlu dilaksanakan seawal kelahiran kanak-kanak istimewa itu.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2017-04-23 13:37:55 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page