Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Salur RM3 juta laksana EIP

KLANG, 7 APRIL: Kerajaan Negeri menyalurkan RM3 juta kepada pertubuhan bukan kerajaan dan pihak berkaitan yang melaksanakan Program Intervensi Awal (EIP) di Selangor.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, sumbangan itu disediakan bagi menghargai pihak berkenaan yang memahami kesukaran dan kekangan kewangan dihadapi dalam mendidik kanak-kanak istimewa.

“Kita mengagihkan peruntukan kepada NGO melaksanakan EIP kerana menyedari pelaksanaan program ini memerlukan perbelanjaan besar.

“Penyediaan pendidikan kepada kanak-kanak istimewa ini memerlukan program khas dan kepakaran tertentu membabitkan tenaga pakar,” katanya kepada media.

Terdahulu, Daroyah mengadakan lawatan kerja dan menyerahkan sumbangan RM100,000 kepada Persatuan Kebangsaan Austisme Malaysia (Nasom) di Teluk Pulai di sini.

Nasom yang memiliki 70 pelajar adalah salah satu NGO tersenarai sebagai penerima sumbangan daripada Kerajaan Negeri.

Peruntukan sama turut diserahkan kepada Akademi Autisme Insani di Taman Selayang Utama, Batu Caves.

EIP adalah pakej pendidikan merujuk kepada perkhidmatan diberikan kepada bayi atau kanak-kanak mempunyai ketidakupayaan seperti pendengaran, penglihatan, pembelajaran dan fizikal.

Semua ketidakupayaan dinyatakan memerlukan intervensi awal dan perlu dilaksanakan seawal kelahiran kanak-kanak istimewa itu.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2017-04-23 13:37:55 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page