Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Puisi dan kartun bergabung dalam satu pentas

SHAH ALAM, 13 APRIL: Buat julung kalinya Institut Darul Ehsan (IDE) dengan kerjasama Kumpulan Kartunis Independent (KKI), Ziarah Karyawan dan Seniman Paksi Rakyat (PAKSI) menggabungkan puisi dan kartun dalam Program Baca Puisi di Bumbung Shah Alam, malam tadi.

Seramai 12 karyawan bersama tiga pelukis terkenal berpuisi, bersajak disamping menghasilkan karya kartun bagi menggambarkan perasaan bersifat kerakyatan dan kemanusiaan terhadap pemimpin di negara ini.

Antara seniman jemputan yang memeriahkan program malam tadi adalah Dinsman, Yassin Salleh, Lily Jamaluddin, pelukis terkenal Zunar, Johnny Ong serta Airis Syaziya seorang pelukis kartun muda berusia 12 tahun.

Zunar berkata, ini adalah satu platform karyawan serta kartunis melahirkan serta menggambarkan keadaan yang kini berlaku di Malaysia terhadap pentadbiran Barisan Nasional (BN) melalui bacaan puisi serta lukisan.

“Kita mahu memakmurkan kebebasan bersuara rakyat yang sering kali sukar mendapat tempat dimana-mana kerana menyatakan yang benar tentang apa yang berlaku kini.

“Selain itu, program ini juga menjadi platform mengetengahkan bakat baru khususnya anak muda kerana kita mahu wajah baru dalam bidang ini menzahirkan idea serta semangat baru,” katanya ketika ditemui SelangorKini dalam Baca Puisi di Bumbung, di IDE Seksyen 15, Shah Alam, malam tadi.

Katanya, mereka menzahirkan perasaan dengan cara yang unik melalui deklamasi sajak, melukis kartun, lagu-lagu puisi serta persembahan monolog.

Tambahnya lagi, gabungan puisi dan kartun bakal diteruskan pada masa akan datang setelah melihat sambutan dan galakan daripada semua pihak.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2017-04-30 18:57:04 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page