Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Kompleks parkir betingkat SS15 mesra wanita dan OKU

SUBANG JAYA, 31 JULAI: Penantian 20 tahun pengunjung pasar dan premis komersil menanti kemudahan parkir berakhir apabila Kompleks Letak Kereta Bertingkat Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) siap dibina.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya, Hannah Yeoh berkata, isu kekurangan tempat parkir sebelum ini amat menyulitkan pengunjung pasar dan premis komersil di SS15.

Katanya, beliau gembira projek kolaborasi MPSJ, ahli majlis dan wakil rakyat itu akhirnya menjadi realiti di Dun Subang Jaya.

parkir 3“Saya juga ingin cadangkan MPSJ supaya tingkat paling atas dijadikan gelanggang rekreasi atau disewakan kepada orang ramai untuk majlis perkahwinan,” katanya selepas meninjau Bangunan Kompleks Letak Kereta Bertingkat MPSJ SS15, di sini.

Sementara itu, Pemangku Yang Dipertua MPSJ, Mohd Zulkurnain Che Ali berkata, projek pembangunan kompleks itu adalah inisiatif pihak majlis bagi mewujudkan persekitaran terancang dan teratur di premis komersil untuk keselesaan orang ramai.

Katanya, pembinaan parkir itu membabitkan kos pembinaan sebanyak RM11.1 juta bermula sejak 3 Mei tahun lalu dan siap pada 8 Julai tahun ini.

“Kemudahan itu ia dapat menyelesaikan masalah kekurangan tempat parkir di kawasan SS15, mengelakkan parkir haram di sekitar kawasan dan menyediakan tempat parkir yang selamat bagi penduduk dan peniaga.

“Tempat letak kereta ini percuma hingga 3 September ini. Selepas tamat tempoh, pengguna dikenakan caj bayaran ditetapkan,” katanya.

parkir 2Kemudahan parkir itu dibina berciri bangunan mesra alam, pencahayaan menggunakan lampu LED bagi tujuan penjimatan tenaga selain penggunaan cat lantai menggunakan bahan kimia epoxy yang selamat dan hijau.

Berkeluasan 6,2749 kaki persegi, bangunan empat tingkat itu menyediakan 630 petak parkir (605 petak) dalam bangunan dan (25 petak) parkir di luar bangunan termasuk 14 unit parkir bagi orang kurang upaya (OKU).

Ia juga turut mesra wanita, terdapat 12 unit parkir khas untuk pemandu wanita. Ia dilengkapi CCTV 24 jam yang dihubungkan terus ke Bangunan Ibu Pejabat MPSJ bagi tujuan pemantauan dan keselamatan selain tidak mempunyai elemen komersil lain.

Sumber : Selangorkini.


Kemaskini pada 2017-07-31 16:30:48 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page