Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Pantau bencana menerusi Smart Selangor Command Centre

berita

SHAH ALAM, 11 OGOS: Capaian pemantauan pengurusan bencana diyakini mampu ditingkatkan menerusi Smart Selangor Command Centre (SSCC).

Ketua Penolong Setiausaha, Unit Pengurusan Bencana, Ahmad Fairuz Mohd Yusof berkata, SSCC yang dilengkapi teknologi terkini membolehkan pemantauan dilakukan dengan lebih menyeluruh, efisien dan pantas di kawasan berkaitan.

Katanya, ia termasuk pemantauan kaji cuaca, paras air laut, indeks pencemaran udara, banjir, satelit dan radar cuaca.

“UPB tertarik dengan SSCC yang mempunyai capaian internet pantas dengan skrin dan server bersaiz besar, ruang kerja ergonomik dan kondusif serta peralatan teknologi informasi (IT) moden dan terkini.

“Ia juga membabitkan tenaga kerja pakar dalam melakukan pemantauan berkala dari semasa ke semasa, menjadikannya pusat berinovasi tinggi,” katanya dipetik Smart Selangor Newsletter edisi Ogos 2017.

Pada 1 Ogos lalu, UPB memulakan operasinya secara dasar di SSDU dan merancang untuk beroperasi sepenuhnya pada 1 September ini.

Baru-baru ini, UPB diketuai Ahmad Fairuz mengunjungi SSCC di pejabat Smart Selangor Delivery Unit (SSDU), di sini, dan disambut Timbalan Pengarahnya, Dr Fahmi Ngah.

Fahmi yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor turut memberi penerangan berhubung aspirasi Smart Selangor, garis panduan penggunaan pejabat SSDU, Command Centre serta potensi kerjasama kedua belah pihak.

SSDU adalah unit khas yang diberi mandat oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) untuk menggerakkan Smart Selangor dengan lebih efektif.

Ia termasuk menyelaraskan infrastruktur untuk penambahbaikan sistem, menjalinkan kolaborasi pihak berkepentingan, memudah cara dan mengurus penyedia perkhidmatan serta mencari solusi kepada isu disuarakan rakyat.


Kemaskini pada 2017-08-11 10:47:51 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page