Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Bukit Broga ditutup tiga bulan untuk baik pulih

berita

SEMENYIH, 19 OGOS: Kerajaan Negeri melalui Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) yang bermesyuarat pada 17 Ogos memutuskan menutup sementara waktu semua aktiviti rekreasi dan pelancongan di Bukit Broga berkuatkuasa serta merta.

Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna Selangor, Elizabeth Wong berkata, penutupan dijangka selama tiga bulan itu dibuat bagi memberi laluan kerja pemulihan yang dianggarkan menelan kos sebanyak RM1 juta dijalankan di atas tanah Kerajaan Negeri seluas 143 ekar itu.

“Penutupan ini adalah perlu bagi memastikan keselamatan pengunjung yang mendaki dan berekreasi di Bukit Broga serta mengelakkan sebarang perkara diingini berlaku akibat penerokaan tanah berkenaan.

“Pada masa ini Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor menganggarkan kerja pemulihan dapat disiapkan dalam tempoh tiga bulan, namun Kerajaan Negeri akan mengumumkan sekiranya terdapat pindaan tempoh disiapkan,” katanya.

berita

Beliau berkata demikian pada Sidang Media Penutupan Rasmi Bukit Broga yang diadakan di tapak meletak kenderaan di kaki bukit berkenaan, semalam.

Jelasnya, antara kerja pemulihan dirancang adalah membina longkang tanah bagi pengaliran air hujan supaya tidak menjejaskan cerun secara langsung, menanam rumput bagi mengelakkan hakisan, pengindahan lanskap dan beberapa kerja lain.

Katanya, selain JKR Selangor, Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Langat dan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) turut terlibat dengan kerja baik pulih itu nanti.

“RM900,000 diperuntukan kepada JKR Hulu Langat dan RM100,000 lagi kepada MPKj. Bagaimanapun ini hanya anggaran awal dan kos sebenar akan diketahui apabila kita mendapat perincian sebenar daripada agensi terlibat.

“Selain itu Kerajaan Negeri juga mempertimbangkan cadangan menaik taraf rizab jalan sedia ada ke Bukit Broga,” katanya lagi.

Terdahulu, Bukit Broga diteroka secara haram oleh sebuah agensi Kerajaan Persekutuan bagi projek penanaman pokok getah.

Akibat penerokaan haram itu, cerun bukit terbabit ditarah dan dijadikan teres untuk projek penanaman pokok getah.


Kemaskini pada 2017-08-23 07:48:20 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page