A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type bool

Filename: libraries/Cms_options_plugin.php

Line Number: 691

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Berat lagi bahu memikul, sama sedih

KUANG, 17 SEPT: Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, demikian gambaran yang mampu diungkap Datin Seri Shamshida Taharin apabila berkongsi pengalaman beliau ketika mendekati keluarga mangsa kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Datuk Keramat, Kuala Lumpur, semalam.

Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS) itu berkata, perasaan sedih membelenggu dirinya saat mula menjejakkan kaki melihat sendiri tapak lokasi kebakaran itu.

“Tidak terungkap rasa sedih dalam diri saya apabila diberi peluang untuk mendekati keluarga mangsa terutamanya ibu kepada mangsa tiga beradik penuntut tahfiz yang turut terkorban.

“Walaupun pada awalnya saya tidak berkesempatan bertemu ibu itu di pusat tahfiz, namun atas tanggungjawab saya bukan kerana saya sebagai ‘somebody’, saya pergi sendiri ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) ketika proses DNA dibuat.

 

“Di HKL, saya dapat melihat kesedihan ibu itu apabila kehilangan tiga anak sekaligus dalam sekelip mata. Ia sangat meruntun hati saya kerana saya juga seorang ibu kepada enam orang anak-anak saya,” ceritanya.

Dalam pertemuan itu, Isteri Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali itu berkata, beliau mengenepikan kedudukannya sebagai isteri kepada pimpinan politik.

Baginya, keutamaan peribadi untuk memberikan bantuan dan sokongan moral sebagi seorang wanita yang lebih dekat memahami perasaan seorang ibu yang kehilangan anak.

“Saya tidak kenalkan diri saya, dan saya tidak peduli jika mereka kenal saya atau tidak. Biarpun di luar Selangor sekali pun, saya fikir ia sudah menjadi tanggungjawab saya untuk membantu sedaya yang boleh termasuklah dari segi sokongan moral kepada mereka,” katanya.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.15 pagi Khamis lalu, 23 pelajar termasuk dua guru pusat tahfiz berkenaan terkorban selepas terperangkap di tingkat tiga banglo berkenaan yang menempatkan asrama pelajar.

Sebahagian mangsa ditemui rentung manakala beberapa lagi lemas akibat terhidu asap. Semua mangsa berusia antara enam hingga 16 tahun.

Bagaimanapun, kurang tempoh 48 jam, suspek utama kes berkenaan ditahan dan direman polis selama tujuh hari bermula 16 September hingga 22 September.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata, kesemua suspek lingkungan 11 hingga 18 tahun itu mula ditangkap pada 15 September sekitar jam 6 petang hingga 2.30 pagi 16 september.

Polis mendedahkan, kes berkenaan bermotifkan khianat yang dilakukan berpunca daripada ejek-mengejek antara mereka suspek dan penuntut pusat tahfiz itu.

Kesal dengan kejadian itu, Shamshida berkata, ibu bapa seharusnya memainkan peranan penting untuk memantau pergerakan anak-anak sama ada di dalam atau luar rumah.

“Bayangkan anak semuda ini sudah boleh merancang dan melakukan jenayah sebegini? Kejadian seperti ini tidak seharusnya berlaku dan ini sangat memerlukan pemantauan khusus dari ibu bapa.

“Pendekatan yang boleh diambil contohnya ibu bapa boleh menjadi ‘rakan’ kepada anak-anak kita dan dari situlah kita dapat mengetahui pergerakan anak-anak di luar,” katanya.

( Sumber : Selangorkini )


Kemaskini pada 2017-09-18 07:41:02 daripada

 •  
 • Print
 • Email this page