A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type bool

Filename: libraries/Cms_options_plugin.php

Line Number: 691

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Subang Jaya lokasi Sistem BBU Berpusat pertama negara

berita

SUBANG JAYA, 28 SEPT: Selangor sekali lagi mencatat sejarah apabila menjadi lokasi projek perintis teknologi Sistem BBU Berpusat (Centralised BBU System-CBS) pertama negara, di Subang Jaya.

Exco Kerajaan Tempatan, Pembangunan Kampung Baru dan Pemutihan Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah berkata, ia mampu menyediakan capaian internet laju dengan kemudahan wifi percuma selain dilengkapi ciri tambahan seperti Kamera Litar Tertutup (CCTV) dan lampu limpah.

Katanya, teknologi berkenaan juga menggunakan kaedah fiber optik berbanding fiber microwave.

“CBS ini juga membabitkan kerja ‘laying cable’ di bawah tanah sahaja tanpa mengganggu sebarang kerja pemotongan atau pengorekan jalan.

“Kaedah ini, sekali gus mengelakkan kerosakan jalan yang kerap terjadi sebelum ini,” katanya pada Majlis Pelancaran CBS, di Padang Permainan SS18/6, di sini, hari ini.

berita

Projek perintis itu dibangunkan syarikat swasta, Platinum Core Solution (PCS) bagi memperkenal teknologi diilhamkan dari Korea Selatan.

Untuk fasa pertama, Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) meluluskan sembilan ‘pole’ untuk didirikan, di sekitar Subang Jaya dan USJ.

Majlis turut dihadiri Timbalan Yang Dipertua MPSJ, Mohd Zulkurnain Che Ali dan Speaker Dewan Negeri Selangor yang juga Ahli Dewan Negeri Subang Jaya, Hannah Yeoh.

( Sumber : Selangorkini )


Kemaskini pada 2017-09-29 07:17:44 daripada

 •  
 • Print
 • Email this page