Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Subang Jaya lokasi Sistem BBU Berpusat pertama negara

berita

SUBANG JAYA, 28 SEPT: Selangor sekali lagi mencatat sejarah apabila menjadi lokasi projek perintis teknologi Sistem BBU Berpusat (Centralised BBU System-CBS) pertama negara, di Subang Jaya.

Exco Kerajaan Tempatan, Pembangunan Kampung Baru dan Pemutihan Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah berkata, ia mampu menyediakan capaian internet laju dengan kemudahan wifi percuma selain dilengkapi ciri tambahan seperti Kamera Litar Tertutup (CCTV) dan lampu limpah.

Katanya, teknologi berkenaan juga menggunakan kaedah fiber optik berbanding fiber microwave.

“CBS ini juga membabitkan kerja ‘laying cable’ di bawah tanah sahaja tanpa mengganggu sebarang kerja pemotongan atau pengorekan jalan.

“Kaedah ini, sekali gus mengelakkan kerosakan jalan yang kerap terjadi sebelum ini,” katanya pada Majlis Pelancaran CBS, di Padang Permainan SS18/6, di sini, hari ini.

berita

Projek perintis itu dibangunkan syarikat swasta, Platinum Core Solution (PCS) bagi memperkenal teknologi diilhamkan dari Korea Selatan.

Untuk fasa pertama, Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) meluluskan sembilan ‘pole’ untuk didirikan, di sekitar Subang Jaya dan USJ.

Majlis turut dihadiri Timbalan Yang Dipertua MPSJ, Mohd Zulkurnain Che Ali dan Speaker Dewan Negeri Selangor yang juga Ahli Dewan Negeri Subang Jaya, Hannah Yeoh.

( Sumber : Selangorkini )


Kemaskini pada 2017-09-29 07:17:44 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page