Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Galakan bangun pusat peneraju usahawan ternakan

DENGKIL, 11 NOV : Kerajaan Negeri menggalakkan sebarang usaha usahawan tempatan untuk membangunkan pusat peneraju usahawan ternakan di seluruh negeri.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam, Permodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, agensi di peringkat Kerajaan Negeri bersedia membantu sebarang keperluan pembangunan itu.

Katanya, ia termasuklah kerjasama dan tumpuan secara konsisten Jabatan Veterinar dan porfolio pertanian di peringkat Kerajaan Negeri.

“Sebarang usaha ke arah pembangunan pusat peneraju seperti ini di sokong dalam dalam usaha meningkatkan industri penternakan.

“Inisiatif untuk menyokong agenda ini diperluas menerusi Pelan Induk yang mana kita sudah menjalankan kajian secara menyeluruh untuk membantu,” katanya.

Terdahulu, Zaidy Abdul Talib turun padang meninjau keperluan operasi Nuralis Agro Farm sebagai sebuah pusat pembangunan penternakan ayam negeri.

Untuk rekod, Nuralis Agro Farm merupakan pusat latihan keusahawanan yang menawarkan kemahiran latihan penternakan ayam kepada golongan belia yang berminat dalam bidang penternakan dan keusahawanan.

Pusat latihan keusahawanan itu menerapkan pengurusan ternakan ayam tempatan yang mampu menghasilkan pulangan pendapatan kepada belia sehingga mencecah RM10,000 sebulan.

Terdahulu, penglibatan golongan belia dalam bidang keusahawanan dan penternakan dilaksanakan di peringkat negeri menerusi penganjuran karnival infratani dan program Agro GeMS melibatkanya penyertaan belia negeri.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2017-11-12 19:42:54 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page