A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type bool

Filename: libraries/Cms_options_plugin.php

Line Number: 691

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Lega, terima kasih Kerajaan Selangor

SERI KEMBANGAN, 27 DIS: Tindakan penarikan semula notis meroboh sekolah kanak-kanak Rohingya di Seri Kembangan April lalu amat melegakan penghuni di sekolah terbabit.

Malah, Pengetuanya, Mohd Rafique Khairul Bashar berkata, pihaknya amat berterima kasih dan terharu dengan tindakan Kerajaan Negeri yang memberi peluang pelajar meneruskan pembelajaran di atas tanah berkenaan tanpa mengenakan sebarang bayaran.

Lebih manis, katanya, bekalan air dan elektrik bulanan juga diberikan secara percuma kepada sekolah berkenaan yang lebih dikenali sebagai ‘Knowledge Garden Learning Centre School’ (KGLCS).

“Sekolah ini ditubuhkan pada 2013. Sehingga kini, seramai kira-kira 50 pelajar dari usia enam hingga 12 tahun. Pelajar diberikan pendedahan pendidikan asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains. Mereka juga diajar Bahasa Arab dan Al-Quran.
“Kami amat mementingkan pendidikan kanak-kanak ini. Ketika menerima notis perobohan, memang sangat sedih. Bagaimanapun, kami amat gembira dan berterima kasih kepada Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali kerana banyak membantu kami, masyarakat Rohingya,” katanya kepada SelangorKini ketika ditemui di KGLCS, di sini, semalam.

Rafique berkata, usaha mempertahankan sekolah yang diusahakan tanpa sebarang balasan itu nyata berbaloi kerana sering diutamakan oleh pimpinan Kerajaan Negeri termasuk Ahli Dewan Negeri (ADN) Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Namun, disebalik kegembiraannya masih terlihat kedukaan apabila memikirkan perbelanjaan bulanan kanak-kanak itu yang tidak tertanggung olehnya.

“Selain memerlukan bantuan kewangan persekolahan pelajar, gaji empat orang guru, pemandu van sekolah, perbelanjaan sewa van sekolah sangat merunsingkan saya.

“Kami juga terpaksa mencatukan makanan untuk anak-anak ini, saya hanya memberikan satu hidangan kepada mereka sebagai alas perut pada sebelah petang.

“Dulu saya berniaga jadi boleh saya membantu sedikit sebanyak anak-anak ini, tetapi gerai sudah dirobohkan, jadi saya sudah tidak ada pendapatan sampingan lagi,” katanya.

Sumber : Selangorkini

 


Kemaskini pada 2017-12-28 09:52:17 daripada

 •  
 • Print
 • Email this page