Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Cabaran 2018: Tingkat pembabitan Revolusi Industri 4.0

SHAH ALAM, 28 DIS: Usaha meningkatkan penglibatan lebih banyak pemain industri dalam menjana pembangunan ekonomi berteraskan Revolusi Industri 4.0 secara efektif pada tahun hadapan antara cabaran utama negara.

Dekan Pusat Pembangunan Asasi Universiti Selangor (UNISEL), Profesor Madya Dr Hamdan Dato’ Salleh berkata, selain Kerajaan Persekutuan, sebagai negeri termaju, Selangor turut berhadapan cabaran sama.
“Dalam memperkatakan Industri 4.0 dan tahun 2018, pelbagai isu perlu diberi penekanan terutama kepada kerajaan, pemain industri, pekerja dan sektor pendidikan.
“Memang diakui, potensi industri ini menjelang 2018 dan mendatang cukup banyak dan Revolusi Industri 4.0 ini tentunya akan mengubah bentuk perniagaan juga perkhidmatan serta hala tuju pendidikan.
“Namun, antara cabaran utama adalah bagaimana sektor yang berkait ini menangani industri 4.0 yang turut bersamanya adalah elemen ketidakpastian dan ini membawa kepada cabaran utama untuk Malaysia dan tentunya untuk Selangor sebagai negeri termaju, di negara ini,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Beliau berkata, semua pihak perlu belajar daripada kesilapan yang berlaku ketika era Revolusi Industri 1.0 hingga Revolusi Industri 3.0.

Katanya, walaupun tiga era terbabit memberi kesan dan faedah kepada peradaban, pembentukan manusiawi dan sosioekonomi dunia, namun ia turut membawa kepada kemusnahan ekologi serta alam sekitar dunia.

“Sektor swasta dikenalpasti sebagai pemacu utama dalam negara supaya tidak ketinggalan dalam era Industri 4.0,” katanya.

 

Sumber : Selangorkini

 


Kemaskini pada 2017-12-29 09:59:06 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page