Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Kerajaan Negeri agih 1,200 ekor lembu sempena Aidiladha

Kerajaan Negeri agih 1,200 ekor lembu sempena Aidiladha

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 5 OGOS: Kerajaan Negeri melalui anak syarikatnya (GLC) mengagihkan sebanyak 1,200 ekor lembu bernilai RM6.4 juta, kepada pengurusan masjid dan surau di seluruh Selangor sempena Aidiladha tahun ini.

Ia membabitkan kerjasama Pemerbadanan Menteri Besar (MBI), Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Worldwide Holdings (WHB), Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB), Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Dato’ Menteri Besar, Amiruddin Shari berkata, sumbangan lembu korban itu merupakan inisiatif Kerajaan Negeri bagi memastikan segenap lapisan masyarakat, khususnya yang kurang berkemampuan dapat melaksanakan ibadah korban.

“Sepertimana kelaziman dan tradisi tahun-tahun sebelum ini, ia menyaksikan komitmen Kerajaan Negeri untuk menzahirkan rasa kasih dan sayang serta sikap peduli rakyat yang sentiasa memberikan sokongan padu terhadap pentadbiran negeri.

“Uniknya pada tahun ini, Kerajaan Negeri menggunakan sistem ‘voucer’ supaya agihan lembu dapat dijalankan dengan lebih telus dan efisien.

“Senarai nama pembekal yang menepati syarat akan diberikan kepada setiap penerima dan terpulang kepada penerima untuk memilih pembekal masing-masing.

“Saya percaya kaedah ini membolehkan kesemua pihak termasuk penerima sumbangan berpuas hati dengan pemilihan lembu yang sudah ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Serahan Perdana Agihan Lembu Korban peringkat Negeri Selangor Tahun 2018, di Dewan Raja Muda Musa Kompleks Belia & Kebudayaan, di sini, hari ini.

Turut hadir EXCO Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim; Sohibus Samahah Dato’ Seri Utama Diraja Mufti Selangor, Dato’ Mohd Tamyes Abdul Wahid dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Dato’ Haris Kasim.

Bagaimanapun, Amiruddin menggesa semua pihak supaya menjaga dan mengekalkan keharmonian kaum serta sentiasa menyemai semangat pengorbanan, bertepatan dengan tuntutan agama.

“Sempena Aidiladha, saya menyeru semua pihak supaya saling merapatkan saf ukhwah dan mengekalkan perpaduan di Selangor yang terkenal dengan masyarakat majmuknya.

“Ini kerana, jika kita inginkan satu perubahan positif kepada diri sendiri dan masyarakat, pengorbanan itu perlu dilakukan secara berterusan.

“Pada masa sama saya yakin kita akan mengerti bagaimana konsep perkongsian kehidupan terutama dengan mereka yang kurang berkemampuan,” katanya.


Kemaskini pada 2018-08-13 09:18:53 daripada Amir Hisham

  •  
  • Print
  • Email this page