Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Selangor Cadang KPKT Beri Insentif Kepada Pemaju Penyelamat

Selangor cadang KPKT beri insentif kepada pemaju penyelamat

SHAH ALAM, 6 OGOS: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dicadangkan supaya memberikan insentif kepada pemaju penyelamat yang bersedia menyelesaikan pembangunan projek terbengkalai.

EXCO Perumahan dan Kehidupan Bandar, Haniza Talha berkata, kebanyakan projek terbengkalai yang berlaku khususnya di Selangor menyaksikan pemaju awal sudah memperoleh keuntungan, namun mengambil tindakan meninggalkan projek sedia ada, termasuk pembinaan rumah kos rendah.

“Saya meminta kementerian memberikan insentif kepada pemaju penyelamat supaya menyiapkan projek terbengkalai dan tidak menanggung kerugian.

“Ini kerana ada projek terbengkalai yang sudah siap 90 peratus, justeru dengan pemberian instentif ini, ia dapat menggalakkan pemaju penyelamat tampil menyiapkan projek.

“Harus diingat, projek terbengkalai yang berjaya disiapkan dapat memberikan tambahan unit kepada pasaran, sekali gus membolehkan orang ramai memiliki rumah,” katanya kepada SelangorKini.

Katanya, sebanyak 106 projek terbengkalai direkodkan di Selangor membabitkan perumahan, komersial, industri dan pembesaran kampung.

Haniza berkata, 91 daripada jumlah itu membabitkan projek perumahan, sehingga April lalu.

“Punca kuasa ada pada KPKT, kita (Kerajaan Negeri) sebagai pemudahcara. Undang-undang yang tegas diperlukan bagi mengelakkan projek terbengkalai berleluasa,” katanya.


Kemaskini pada 2018-08-13 09:17:37 daripada Amir Hisham

  •  
  • Print
  • Email this page