Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Teruskan Program Bantu Pengusaha Tingkatkan SSL

Teruskan program bantu pengusaha tingkatkan SSL

SHAH ALAM, 7 OGOS: Kerajaan Negeri akan meneruskan program kepada pengusaha bidang pertanian dengan mensasarkan ‘Self Sufficient Level (SSL) sebagai usaha meningkatkan sumber makanan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, ia termasuk pembabitan generasi muda yang menceburkan diri di dalam sektor pertanian melalui program khas dirancang.

“Golongan muda ini lebih terarah kepada penggunaan teknologi moden sebagai contoh penanaman berkonsepkan fertigasi.

“Saya juga dimaklumkan terdapat ramai pengusaha tanaman berkonsepkan fertigasi berlatar belakangkan pendidikan tinggi ketika lawatan saya ke Taman Kekal Pertanian Makanan (TKPM) Jalan Kebun, Klang.

“Saya diperkenalkan kepada usahawan muda yang berkelulusan di bidang kejuruteraan termasuk salah seorang daripadanya merupakan seorang wanita bekas jurutera di pelantar minyak,” katanya.

Beliau berkata demikian pada ucaptama di Perbincangan Meja Bulat Belanjawan 2019, Siri Pertama di Pusat Konvesyen Shah Alam, di sini.

Amirudin berkata, Kerajaan Negeri juga kini sedang merangka program dan projek pertanian yang merangkumi pembabitan pelbagai jabatan dan agensi bersama Kerajaan Persekutuan.

“Selepas berlakunya perubahan tampuk pemerintahan di peringkat pusat, kita mula merangkakan program dan projek pertanian.

“Ia merangkumi pembabitan semua jabatan dan agensi dan ini secara tidak langsung memberikan lebih manfaat kepada seluruh rakyat khususnya dalam sektor pertanian,” katanya.

Pada masa sama, Amirudin mahu pengusaha mengimbangi produk dan kualiti hasil pertanian serta memastikan alam sekitar dipelihara.


Kemaskini pada 2018-08-13 09:16:59 daripada Amir Hisham

  •  
  • Print
  • Email this page