Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
    T
    T
    T
    T
    T
    T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

MDKL Beri Amaran Kepada Penganjur Di Pantai Morib

SHAH ALAM, 11 OGOS: Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) memberi amaran untuk menyenaraihitamkan penganjur program yang gagal mematuhi peraturan ditetapkan ketika menganjurkan aktiviti, di Pantai Morib.

Yang Dipertuanya, Mohamad Zain A Hamid berkata, hal itu kerana sikap penganjur yang membiarkan sampah memenuhi kawasan berkenaan selepas mengadakan satu program berhampiran pantai itu khususnya baru-baru ini.

Katanya, sebelum kelulusan diberi, pihaknya sudah menyatakan syarat yang perlu dipatuhi antaranya memastikan pantai berada dalam keadaan bersih dan bebas daripada sebarang sampah sarap.

“Bagaimanapun, ada masyarakat tidak bertanggungjawab sengaja buang sampah merata-rata di Pantai Morib sehingga mengundang ketidakselesaan pengunjung selain mencemarkan pemandangan pantai itu sendiri.

“Saya mahu mengingatkan kepada semua penganjur yang diberi kelulusan anjurkan sebarang aktiviti di Pantai Morib supaya sentiasa patuh syarat ditetapkan sekiranya tak mahu nama mereka disenarai hitamkan dan tindakan keras diambil,” katanya.

Pada masa sama, katanya, sikap pengunjung yang membuang sampah merata-rata dan tidak menghiraukan amaran turut menyumbang kepada kekotoran, di kawasan itu.

“Sikap itu menjadi punca kegagalan pelbagai pihak untuk menangani isu ini, sekali gus menyumbang kepada sampah haram.

“Sedangkan banyak pihak termasuk agensi kerajaan dan swasta bertungkus-lumus berusaha bagi pastikan kelestarian alam sekitar kekal terjamin dengan menjalankan pelbagai program serta aktiviti, dalam daerah ini,” katanya.


Kemaskini pada 2018-08-16 09:52:15 daripada Amir Hisham

  •  
  • Print
  • Email this page