Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

MBI Lancar Inisiatif Galak Amalan 3R

SHAH ALAM, 16 OGOS: Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) Selangor melancarkan Inisiatif Kitar Semula bagi memupuk kesedaran berkenaan konsep ‘Kurangkan, Guna Semula dan Kitar Semula’ (3R) dalam kalangan warga kerja, di Bangunan Darul Ehsan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Raja Shahreen Raja Othman berkata, hampir 7,000 tan sampah dihasilkan, di Selangor setiap hari dan dihantar ke tapak pelulupusan sisa pepejal.

“Semakin hari kita sudah tiada tempat untuk buang sampah. Kita sebenarnya tidak diajar sejak mula (untuk mengamalkan 3R).

“Setiap hari sampah yang dibuang adalah makanan sekitar 30 hingga 40 peratus. Kita perlu belajar dari Jepun yang paling berdisiplin mengamalkan 3R,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian.

Katanya, sisa pepejal itu boleh diproses kepada bentuk lain, sekali gus menyelamatkan tanah yang menjadi kawasan pengumpulan sebelum dilupuskan.

Inisiatif MBI itu turut membabitkan kerjasama Kloth Malaysia Sdn Bhd yang diwakili Pengarah Eksekutif, Nik Suzila Nik Hassan dan Mahanom Basri selaku Pengerusi Persatuan Taska Negeri Selangor (PTNS).

Bersempena dengan inisiatif 3R itu, MBI menyediakan tiga tong sampah bagi pengasingan kertas, barangan plastik dan tin aluminium.

MBI turut menempatkan sebuah tong khas bagi orang awam membuang fabrik yang tidak lagi digunapakai.


Kemaskini pada 2018-08-17 09:13:00 daripada Amir Hisham

 •  
 • Print
 • Email this page