Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

MB: Tiga PRK Berturut-Turut, 100 Hari Pentadbiran Penuh Cabaran

PETALING JAYA, 16 OGOS: Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari menyifatkan menjelang 100 hari pentadbiran beliau di Selangor dilalui dengan penuh cabaran apabila terpaksa menghadapi tiga Pilihan Raya Kecil (PRK) dalam tempoh tiga bulan.

Katanya, ia cabaran besar buat Selangor khususnya menyambung perjuangan dan khidmat Ahli Dewan Negeri (ADN) yang telah meninggal dunia kepada rakyat.

“100 hari pertama saya (sebagai Dato’ Menteri Besar) berhadapan tiga PRK untuk kita sama-sama bekerja selepas kehilangan rakan-rakan kita.

“Keadaan sudah ditentukan, maka sampai masanya untuk kita datang ke DUN Seri Setia semula memohon daan meminta jasa baik pengundi berikan sokongan seperti sebelum ini sejak 2008,” katanya Majlis Pengumuman Calon PRK N.32 DUN Seri Setia di Padang Permainan Blok 4,!5 dan 6 Desa Mentari.

Amirudin yang juga Ahli Dewan Negeri (ADN) Sungai Tua, mengangkat sumpah sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor ke-16 pada 19 Jun lalu menggantikan Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, suasana 2008 menyaksikan PAKATAN datang dengan membawa harapan supaya rakyat menyokong mereka tetapi kini kehadiran sempena PRK bersama rekod kepimpinan yang baik.

“Kita datang dengan rekod yang baik dan telah dibuktikan melalui pentadbiran kerajaan baru pada 2008 hingga membawa hasil pada 9 Mei 2018, apabila buat pertama kalinya pentadbiran negara berubah daripada Barisan Nasional (BN) kepada PAKATAN,” katanya.

Mengikut rekod, PAKATAN berjaya menawan DUN Seri Setia menerusi Nik Nazmi Nik Ahmad selama dua penggal bermula 2008 sebelum Allahyarham Prof Dr Shaharuddin Badaruddin mengekalkan penguasaan pada PRU-14 lalu.

Allahyarham Shaharuddin menang kerusi DUN Seri Setia dengan majoriti 19,372 undi, menewaskan calon BN, Yusoff M Haniff; calon PAS, Mohd Ghazali Daud dan calon Bebas, S Vigneswaran.


Kemaskini pada 2018-08-17 09:17:26 daripada Amir Hisham

  •  
  • Print
  • Email this page