Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

LGBT penyakit mental - Mufti Selangor

berita

SHAH ALAM, 5 SEPT: Lesbian, Gay, Biseksual, dan Transgender (LGBT) dianggap sebagai penyakit mental, kata Mufti Selangor, Dato’ Mohd Tamyes Abdul Wahid.

Katanya, ‘penyakit’ itu amat membimbangkan kerana telah melawan fitrah, yang mana sepatutnya fitrah kehidupan manusia normal ialah hidup berpasangan.

“Sebagaimana telah diciptakan oleh ALLAH SWT, lelaki pasangannya adalah perempuan. Begitu juga dengan haiwan, jantan pasangannya adalah betina.

“Berdasarkan kepada Al-Quran dan Hadith, hukum berkaitan LGBT adalah jelas haram dan bertentangan dengan ajaran lslam,” katanya dalam kenyataan.

Mohd Tamyes berkata, Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor telah memutuskan beberapa panduan hukum yang jelas bagi merungkai persoalan hukum berkaitan isu-isu LGBT.

Antaranya, melalui keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor memutuskan bahawa hukum perkahwinan antara Mak Nyah (yang telah ditukar jantina kepada perempuan) dengan lelaki adalah tidak sah dan dikira haram.

“Keduanya, hukum menukar jantina Mak Nyah adalah terang-terangan bertentangan dengan lslam kerana ALLAH SWT melarang mengubah kejadiannya, sepertimana Firman Allah dalam Surah An Nisa, ayat 119.

“Jawatankuasa Fatwa turut memutuskan bahawa wanita yang berpenampilan dan mempunyai gerak laku serta naluri seksual seperti lelaki iaitu Pengkid adalah haram di sisi lslam,” katanya.

Jabatan Mufti turut menegaskan, penetapan hukum terbabit bagi mendidik masyarakat supaya lebih peka dalam memahami dan melaksanakan hukum yang telah diputuskan para ulama berautoriti dalam negara.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2018-09-06 10:43:28 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page