Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Premis biak Aedes bakal berdepan saman

 

KLANG, 17 JAN Majlis Perbandaran Klang (MPK) bakal mengeluarkan saman terhadap mana-mana premis dan kediaman yang didapati terbabit dengan sarang pembiakan Aedes.

Pengarah Komunikasi Korporatnya, Norfiza Mahfiz berkata, mereka yang terbabit akan diberikan notis tujuh hari oleh MPK sebagai amaran, sebelum tindakan lebih lanjut akan diambil.

“Ketika operasi penguatkuasaan denggi, arahan itu dikeluarkan ekoran kawasan berkenaan menimbulkan kacau ganggu dan berisiko kepada pembiakan Aedes yang boleh mengancam keselamatan penduduk.

“Melalui notis itu, MPK memberi tempoh tujuh hari terhadap pemilik premis supaya membersihkan kawasan sebelum tindakan tegas diambil.

“Jika enggan mematuhi notis kompaun, mereka boleh didenda mengikut Seksyen 82 Akta Kerajaan Tempatan sehingga RM2,000,” katanya ketika dihubungi SelangorKini, hari ini.

Pada masa sama, katanya, MPK juga sentiasa mengadakan operasi bersama dengan pejabat kesihatan daerah ,di lokasi yang dikenal pasti.

Terdahulu, daerah Klang merekodkan sejumlah 960 kes denggi, pada dua minggu pertama awal tahun ini berbanding hanya 203 kes, dalam tempoh sama tahun lalu.

Jumlah itu tambah membimbangkan apabila membabitkan dua kematian, di Flat Seri Bahtera, Pulau Indah, di sini.

Kes pertama membabitkan wanita berusia 39 tahun, pada akhir Disember manakala awal Januari baru-baru ini mengorbankan seorang remaja lelaki berusia 18 tahun.


Kemaskini pada 2019-01-17 16:26:26 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page