Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Peluang miliki payung & beg jut eksklusif MBSA

 

SHAH ALAM, 18 JAN: Pemegang harta yang menjelaskan cukai Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bagi penggal pertama sebelum atau pada 28 Februari ini, berpeluang memiliki payung eksklusif atau beg jut secara percuma.

Ketua Bahagian Korporat dan Perhubungan Awamnya, Shahrin Ahmad berkata, pembayar cukai perlu menjelaskan cukai taksiran untuk tempoh setahun dengan jumlah tahunan tidak kurang RM100 dan tidak mempunyai tunggakan.

Katanya, pemberian payung atau beg jut eksklusif itu juga adalah terhad kepada pembayar cukai terawal sahaja dan selagi stok masih ada.

“Pemegang harta diingatkan menjelaskan cukai taksiran bagi melancarkan pengurusan kutipan sampah domestik, pembersihan kawasan dan penyelenggaraan jalan, lampu jalan serta longkang.

“Ia juga dapat membantu MBSA mengurus dengan lebih cekap dan efisien, sekali gus memberi keselesaan, kesejahteraan serta keharmonian hidup masyarakat,” katanya dalam kenyataan.

Shahrin berkata, sebanyak 10 saluran pembayaran disediakan, antaranyadi Wisma MBSA dan Pejabat Cawangan di Kota Kemuning, Sungai Buloh dan Setia Alam.

“Pemegang harta juga boleh menjelaskan bil cukai taksiran di semua kaunter Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) serta kaunter Pejabat Tanah dan Daerah secara tunai sahaja,” katanya.

Dalam kenyataan sama, beliau berkata, bil cukai taksiran boleh dijelaskan di pusat agensi setempat iaitu Pejabat Pos di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dan dibuat (secara tunai/cek-Pos Malaysia Berhad)

Katanya, ia juga boleh dijelaskan di semua cawangan Bank Simpanan Nasional (secara tunai sahaja), Ambank (secara ATM sahaja), Bank Muamalat dan Bank Rakyat (secara tunai atau ATM), Affin Bank dan Agro Bank (secara tunai atau cek) dan Bank Islam (secara tunai atau cek atau ATM).

Kaedah lain adalah pembayaran menggunakan cek, kad kredit iaitu Master Kad atau Visa dan menggunakan kad caj American Express serta secara arahan tetap iaitu auto billing American Express, direct access Cimb Bank, auto debit Citibank, direct debit OCBC, Maybank autopay dan Hong Leong Bank American Express Autopay.

Pembayaran secara dalam talian boleh dibuat di www.mbsa.gov.my, www.maybank2u.com, www.payonline.com.my, www.mbfcards.com, www.citibank.com, www.ambg.com.my, www.rhbbank.com.my, www.bizchannel.com.my, www.hsbc.com.my, www.cimbclicks.com.my, eonbank.com.my, www.phebank.com.my dan www.i-muamalat.com.my

MBSA turut menyediakan perkhidmatan pembayaran dan pertanyaan baki cukai taksiran secara dalam talian menerusi laman sesawang eps.mbsa.gov.my.

Melalui JomPAY pula, pembayar hanya perlu memasukkan biller code: 7567, nombor akaun baru pada Ref-1 dan nombor telefon pada Ref-2 seterusnya memasukkan jumlah bayaran.

Saluran bayaran baharu melalui SnapNPay turut diperkenalkan dan pengguna hanya perlu memuat turun aplikasi bayaran ‘SnapNPay’ di Google Play Store (Android) atau App Store (IOS) secara percuma.

Pengguna hanya perlu mengimbas kod bar atau kod QR untuk nombor akaun dan jumlah bayaran yang tertera pada bil cukai taksiran, selain pengguna dikehendaki memilih saluran bayaran yang disediakan dalam aplikasi berkenaan serta proses bayaran akan disambungkan kepada portal perbankan internet.

Untuk sebarang pertanyaan berhubung cukai taksiran, orang ramai boleh menghubungi Seksyen Pengurusan Hasil di talian terus 03-5522 2881 atau 2882.


Kemaskini pada 2019-01-18 10:35:28 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page