Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Selangor berjaya catat pelaburan RM14 bilion

 

SHAH ALAM, 18 FEB: Selangor mencipta rekod apabila berjaya mencatat pelaburan keseluruhan berjumlah RM14 bilion, pada tahun lalu.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, jumlah itu sekali gus melebihi sasaran RM7 bilion yang ditetapkan Kerajaan Negeri, sebelum ini.

“Sehingga September tahun lalu, pelaburan di Selangor berjumlah RM8 bilion dan baru-baru ini, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) secara lisan menyebut kemungkinan angka keseluruhan tahun lalu mencapai RM14 bilion.

“Bagaimanapun, kita perlu tunggu pengumuman rasmi daripada MIDA,” katanya selepas menghadiri Majlis Ramah Mesra sempena Sambutan Tahun Baharu Cina 2019 anjuran Persatuan Hokkien Malaysia di Hotel Concorde, di sini hari ini.

Katanya, jumlah itu menunjukkan prestasi baik dalam tempoh 10 tahun, pencapaian kedua tertinggi selepas kali terakhir memperoleh jumlah pelaburan hampir RM15 bilion, pada 2014.

Katanya, hasil pelaksanaan program yang stabil dan berintegriti yang dilaksanakan Kerajaan Negeri mendorong lebih banyak pelaburan ke Selangor.

“Bagaimanapun, Kerajaan Negeri tidak boleh berpuas hati terhadap pencapaian sedia ada dan perlu meningkatkannya untuk memastikan Selangor terus kekal sebagai negeri termaju, di Malaysia.

“Justeru, tahun ini kami akan memberi fokus kepada pembangunan berkelompok dalam industri tertentu untuk menarik lebih banyak pelaburan masuk,” katanya.


Kemaskini pada 2019-02-19 08:23:23 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page