Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

MB junjung kasih titah Sultan Selangor isu hina Nabi

 

SHAH ALAM, 5 MAC: Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari menjunjung kasih titah Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung isu penghinaan terhadap junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Beliau berkata, titah baginda perbuatan menghina keperibadian Rasulullah SAW adalah satu tindakan jelik yang akan menjejaskan keharmonian serta perpaduan di negara ini.

“Sehubungan itu, saya menzahirkan segenap sokongan dan menjunjung kasih titah DYMM Sultan Selangor dan menggesa semua pihak menginsafi serta akur akan titah Tuanku.

“Justeru, saya mengulangi pendirian saya baru-baru ini yang mengecam sekeras-kerasnya segala bentuk penghinaan kepada Nabi Muhammad SAW,” katanya dalam kenyataan.

Amirudin berkata, perbuatan itu harus dihentikan serta-merta supaya tidak mendatangkan kejadian yang tidak diingini sehingga mengugat kesentosaan negeri.

“Saya menggesa pihak berkuasa termasuklah Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Peguam Negara untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak yang tidak bertanggungjawab dalam isu ini,” katanya.

Terdahulu, DYMM Sultan Selangor dukacita melihat ada pihak dari golongan bukan Islam kini secara terbuka menghina keperibadian Nabi Muhammad SAW.

Setiausaha Dewan DiRaja Selangor, Hanafisah Jais berkata, perbuatan menghina Nabi serta isu yang mencemar kesucian agama Islam sering berlaku hingga ke tahap mencabar kesabaran umat Islam.

Sultan Selangor selaku Ketua Agama Islam negeri turut menegaskan bahawa memelihara maruah agama dan junjungan Nabi adalah tuntutan utama dalam maqasid syariah sekali gus menjadi tanggungjawab umat Islam mempertahankannya.


Kemaskini pada 2019-03-05 14:47:39 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page