Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

LiSS bantu optimumkan pelepasan sumber air

berita

SHAH ALAM, 25 MAC: Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) membangunkan sistem LUAS ‘Intelligent Support System’ (LiSS) untuk membuat keputusan bagi mengoptimumkan dan memantau kuantiti serta kualiti sumber air.

Pengarahnya, Dato’ Ir Hashim Osman berkata, sistem ini membolehkan analisa data ramalan sumber air bagi tempoh 36 jam ke hadapan dilakukan serta mengawal pelepasan air daripada empangan.

“Menerusi LiSS, kita akan maklumkan kepada Air Selangor berapa banyak ia perlu dilepaskan. Kalau jumlah air dilepaskan melebihi had diperlukan kita akan tahu.

“LiSS ini akan dapat membantu mengimbangi sumber air negeri berdasarkan kadar permintaan kerana jumlah pelepasan takungan empangan-empangan akan dilakukan berdasarkan data-data semasa keadaan sumber air yang telah dianalisa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan aluan pada Majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan-Jabatan Kerajaan Negeri Selangor dihoskan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS).

Katanya, hasil data LiSS yang digunakan sejak 2018 ini juga boleh dikongsi bersama Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Syarikat Pengeluar Air Selangor (SPLASH), Air Selangor dan Jabatan Meteorologi Malaysia.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari menyempurnakan perasmian LiSS di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, hari ini.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2019-03-25 15:35:42 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page