Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Komuniti Kantin dorong autisme jalankan perniagaan

berita

SHAH ALAM, 14 APR: Pembukaan Komuniti Kantin dijalankan golongan autistik akan membuka mata banyak pihak untuk terus memberi sokongan dan dorongan kepada insan istimewa itu.

Yang DiPertua Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS), Masdiana Muhamad berkata, ia sekali gus membantu lebih ramai golongan istimewa untuk mahir dalam pengendalian makanan.

Katanya, usaha berkenaan menunjukkan insan istimewa turut mempunyai kebolehan untuk berdikari sekiranya diberi peluang.

“Ia adalah salah satu usaha sangat membanggakan dan wajar dipuji bukan sahaja kerana Islam menggalakkan umatnya berniaga.

“Bahkan, perniagaan adalah satu tarbiyyah terbaik bagi mendidik jiwa, meningkatkan jati diri supaya lebih mandiri dan berusaha, bertawakal serta mempelajari matlamat mengenai kehidupan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perasmian Akademi Headstart dan Komuniti Kantin oleh Austism Cafe Project (ACP), di SACC Mall, di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Kewangan Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI), Zannifa Azura Ahmad.

Masdiana berkata, MBI juga akan mengadakan jalinan kerjasama bersama Headstart melalui Early Intervention Programme (EIP).

“Pihak Headstart akan menaja lokasi bagi ujian kanak-kanak. Ia diasaskan oleh ibu bapa kanak-kanak autistik dan akademi ini direka untuk memberi keutamaan buat setiap kanak-kanak keperluan khas.

“Saya percaya, banyak manfaat bakal diperoleh dan dinikmati orang ramai melalui pembukaan akademi ini,” katanya.


Kemaskini pada 2019-04-15 09:37:01 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page