Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

924 unit rumah terbengkalai lebih 20 tahun diselamatkan

berita
GOMBAK, 30 APR: Kerajaan Negeri mengambil inisiatif bagi memulihkan semula dua projek terbengkalai membabitkan 924 unit Perumahan Topaz dan Kristal di Taman Selayang Mutiara di sini.
 
EXCO Perumahan dan Kehidupan Bandar, Haniza Talha berkata, projek bermula pada 2004 itu sepatutnya perlu disiapkan pada 2007.
 
“Projek terbengkalai iaitu projek Perumahan Topaz dan Kristal di mana pemaju asalnya sudah pun digulungkan dan sekarang di bawah pelikuidasi.
 
“Mereka sudah tengok keadaan bangunan dan sudah ada pemaju penyelamat berminat tetapi pada masa ini terdapat beberapa perkara perlu diselesaikan bagi menampung kos pemulihan projek ini,” katanya selepas melakukan lawatan tapak projek terbabit di sini, hari ini.
 
Haniza berkata, kemajuan kerja bagi Projek Perumahan Kristal dianggarkan mencapai kira-kira 60 peratus manakala Topaz pula masih belum dimulakan pembinaannya.
 
Katanya, bagi Projek Perumahan Topaz, pemaju akan meminda cadangan asal projek daripada rumah kos rendah kepada Rumah SelangorKu.
 
Bagaimanapun, katanya, Kerajaan Negeri perlu mencari penyelesaian terhadap isu pemindahan tiga buah rumah setinggan yang terletak dalam kawasan projek terbabit.
 
“Kerajaan Negeri sudah mengarahkan Pejabat Tanah Gombak mengenal pasti tanah sesuai kerana kita perlu selesaikan isu pemindahan tiga rumah setinggan di sini dahulu dengan pilihan sama ada diberi tanah atau dipindahkan ke tempat lain supaya projek ini boleh dimulakan.
 
“Kita berusaha memastikan supaya projek ini dapat disiapkan kerana rata-rata unit Kristal sudah ada pembeli di mana mereka terpaksa membayar hutang bank begitu sahaja walaupun rumah dibeli terbengkalai,” katanya.
 
Sumber : Selangorkini

Kemaskini pada 2019-05-02 11:12:39 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page