Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Penantian 22 tahun berakhir, 72 pemohon terima Notis 5A

berita


RAWANG, 14 SEPT: Kegembiraan jelas terpancar pada wajah 72 pemohon lot industri di Taman Greatyear Capital, Bandar Rawang Tambahan, di sini, apabila Kerajaan Negeri ‘menghadiahkan’ Notis 5A kepada mereka selepas penantian lebih dua dekad.

Lebih bermakna, geran tanah berkenaan diserahkan sendiri oleh Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari, di Dewan Serbaguna Majlis Perbandaran Selayang (MPS) Batu 17, hari ini.

Amirudin berkata, usaha murni Kerajaan Negeri dalam memuktamadkan isu yang sekian lama terbantut itu bagi memastikan hak semua pemilik di kawasan terbabit tidak diabaikan.

“Kita dapat selesaikan isu ini dalam masa dua tahun dan kita juga akan melihat beberapa isu secara mendalam berkenaan harga premium tanah.

“Kesemua pemohon diberi tempoh enam bulan untuk menyelesaikan proses pemilikan secara individu sebelum memiliki tanah berkenaan yang sebelum ini diletakkan atas sebuah nama syarikat.

“Sebelum ini, gred (syarikat) tidak melaksanakan proses pecah bahagian dan pemohon sudah membuat pembayaran premium, cuma mereka tidak membuat urusan seterusnya,” katanya ketika ditemui Media Selangor, di sini, hari ini.

Turut hadir, Ahli Dewan Negeri (ADN) Rawang, Chua Wei Kiat serta Pegawai Daerah dan Tanah (PDT) Gombak, Dato’ Amirul Azizan Abd Rahim.

Difahamkan, sebelum ini Taman Greatyear Capital adalah sebidang tanah blok berkeluasan 9.726 hektar dan Kerajaan Negeri memberi hak milik kepada sebuah syarikat iaitu Greatyear Capital Sdn Bhd.

Ia kemudiannya didaftarkan pada 22 September 1995 dengan kategori tanah ditetapkan sebagai perusahaan membabitkan cukai tahunan bernilai RM106,208.

Mengulas lanjut, Amirudin berkata, Kerajaan Negeri mengambil keputusan untuk membatalkan hak milik tanah terbabit menerusi notis pengembalian tanah kepada kerajaan (Notis 8A) ekoran kegagalan pemilik dalam menyelesaikan tunggakan cukai, pada 27 Oktober 2016.

“Bagaimanapun, usaha berterusan dalam membela nasib pemilik lot industri ini terus giat dilaksanakan Kerajaan Negeri dengan kerjasama semua pemilik saban tahun.

“Pada 2017, kita mula mengorak langkah awal dengan menerima dan memproses permohonan secara individu oleh seramai 105 pemohon (pembeli asal) di Taman Greatyear Capital,” katanya.

Pada masa sama, katanya, pemilik lot tanah diingatkan supaya menjelaskan bayaran premium mengikut tempoh ditetapkan dalam Notis 5A selain melunaskan cukai tanah gang dikenakan.

“Hasil daripada cukai tanah ini akan digunakan semula Kerajaan Negeri untuk membangunkan kemudahan infrastruktur dan sosial di Selangor,” katanya.


Kemaskini pada 2019-09-17 10:10:04 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page