Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Tingkat usaha subur kembali seni silat

berita
BANTING, 13 OKT: Usaha menyuburkan kembali persilatan akan terus dipergiat khususnya dalam kalangan belia di Selangor, kata EXCO Pembangunan Generasi Muda dan Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman.

Katanya, seni mempertahankan diri bangsa Melayu itu mampu menjadi alat perpaduan masyarakat tanpa mengira perbezaan latar belakang dan ideologi politik.

”Kita sememangnya memiliki ramai pesilat, tetapi semakin lama jumlah itu semakin berkurang memandangkan ramai yang sudah beralih kepada permainan maya.

“Maka, menjadi tanggungjawab kita bersama menaikkan kembali seni silat yang ada di negeri ini kerana jika tidak dikhuatiri akan terus berkurangan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada program Himpunan Perguruan Silat Selangor 2019, di Istana Bandar, di sini, hari ini.

Terdahulu, kira-kira 70 persatuan seni silat daripada pelbagai nama dan latar belakang dianugerahkan watikah dan sandang yang disampaikan Tengku Penggawa Muda Paduka Maha Bijaya Kuala Langat merangkap Orang Besar Daerah Kuala Langat, Tengku Dato’ Mohamed Alhaj Tengku Harun.

Turut hadir, Pengarah Eksekutif Majlis Sukan Negeri Selangor, Adi Faizal Ahmad Tarmizi dan Ahli Dewan Negeri Morib, Hasnul Baharuddin.

Pada masa sama, Mohd Khairuddin berkata, Kerajaan Negeri akan memberi tumpuan terhadap usaha mendekati semua persatuan dan pesilat berdaftar termasuk yang tidak berdaftar di seluruh Selangor.

Katanya, persatuan silat yang berada di kampung seharusnya didampingi secara lebih dekat memandangkan mereka memiliki jumlah pengikut yang ramai bagi mempelajari ilmu seni bela diri.

“Kebiasaannya silat olahraga banyak diuruskan Majlis Sukan Negeri, tetapi kita merasakan pesilat yang tinggal di kampung perlu diberi perhatian supaya mereka dapat menggerakkan persatuan masing-masing,” katanya.

Mengulas program selama dua hari itu, Mohd Khairuddin berkata, beliau bangga apabila himpunan julung kali diadakan berjaya menarik ramai pengunjung, sekali gus membuktikan kepekaan masyarakat dalam seni persilatan.

“Ada yang datang dari Pulau Pinang, Kedah dan Singapura dengan mempamerkan imej serta identiti masing-masing. Jadi, kita mengharapkan Selangor menjadi tuan rumah bagi Himpunan Silat Malaysia pada tahun akan datang,” katanya.

Pelbagai acara menarik diadakan antaranya, acara pembukaan gelanggang setiap perguruan, seni silat tari, silat tempur dan persembahan gendang serta serunai.

Turut diadakan kenduri rakyat, pameran tanjak, senjata tradisional, demonstrasi busana Melayu dan reruai pameran Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor, Tourism Selangor juga HIJRAH Selangor.


Kemaskini pada 2019-10-17 10:29:46 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page