Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Peruntukan bajet buat Selangor dilaksana ke arah capai negeri pintar

berita

SHAH ALAM, 14 OKT: Kerajaan Negeri menyambut baik peruntukan pembangunan khusus untuk Selangor seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2020, 11 Oktober lalu.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, agihan peruntukan yang dikhususkan kepada Selangor perlu dilaksanakan sebaik mungkin oleh semua penjawat awam supaya dapat diselarikan dengan hasrat ke arah negeri pintar pada 2025.

“Kita menyambut baik inisiatif-inisiatif yang dikemukakan termasuk peruntukan sebanyak RM2.16 bilion untuk usaha Kerajaan dan pihak swasta dalam melestarikan National Fiberisation and Connectivity Plan (NFCP) yang sangat menguntungkan Negeri Selangor kerana menjelang tahun 2022 dijangkakan 100 peratus daripada capaian internet kita akan merebak ke seluruh negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapatama Majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan-Jabatan Kerajaan Negeri Selangor Dihoskan Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Langat di Auditorium Dewan Jubli Perak, hari ini.


Katanya, beberapa model inisiatif yang dahulunya diperkenalkan di Selangor seperti Skim Peduli Sihat dan Skim Smart Sewa terus dilaksanakan di peringkat Persekutuan menerusi program Skim Peduli Kesihatan B40 (PeKA B40) dan Rent To Own (Sewa untuk Memiliki).

Selain itu, Amirudin turut gembira dengan hasrat Kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan kajian kebolehlaksanaan untuk pembangunan Pulau Carey dan Koridor Logistik Klang serta peruntukan RM50 juta bagi penyelenggaraan jalan raya ke Pelabuhan Klang.

Dalam Belanjawan 2020, Selangor turut menerima manfaat pembinaan sekolah baharu di Hulu Langat serta sebahagian RM1.6 bilion peruntukan untuk membina dan menaik taraf Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang serta pengambilalihan empat lebuh raya Lembah Klang.


Kemaskini pada 2019-10-17 11:13:29 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page