Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Rancak aktiviti giat kempen Tahun Melawat Malaysia 2020

 

PELABUHAN KLANG, 22 DIS: Karnival memancing di Pantai Tanjung Harapan akan dijadikan acara tahunan sebagai usaha merancakkan Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2020.

EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Datuk Abdul Rashid Asari berkata ia susulan lebih 2,000 kaki pancing termasuk Sabah dan Sarawak mengunjungi pantai berkenaan sepanjang tahun ini.

Katanya walaupun terletak di tengah-tengah kesibukan kapal kontena dan lori muatan berat, namun ia tidak menghalang pantai berkenaan dikenali dalam kalangan kaki pancing.

“Saya berbangga melihat jumlah pengunjung yang membanjiri pantai setiap kali acara diadakan.

“Bagi memastikan misi TMM2020 terlaksana, Kerajaan Negeri juga akan menaik taraf mercu tanda di sini iaitu kapal Bugis, surau dan tandas awam,” katanya ketika ditemui pada Karnival Pentas Lokal anjuran Pejabat DUN Selat Klang di Bazaar Esplanade Tanjung Harapan hari ini.

Acara utama iaitu pertandingan memancing mendapat sambutan lebih 1,000 peserta dari seluruh negara.

Mengulas berhubung pertandingan itu, Abdul Rashid mencadangkan jumlah hadiah wang tunai ditambah dari RM40,000 kepada RM60,000 sekiranya acara sama diadakan tahun hadapan.

“Terdapat pelbagai ikan yang ditangkap kali ini termasuk malong, belukang, duri, sembilang dan kerapu.

“Saya berharap lokasi pantai ini akan bertambah selesa tahun depan, sekali gus membolehkan acara kita menarik lebih ramai peminat joran,” katanya.

(Selangorkini)


Kemaskini pada 2019-12-23 12:46:35 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page