Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Kawasan fokus industri aeroangkasa 810 hektar dibangun di Sepang

berita

KLANG, 19 JAN: Kawasan seluas 810 hektar di Sepang bakal dibangunkan bagi memperkasa industri aeroangkasa serta menarik pelaburan asing ke Selangor, kata Dato’ Teng Chang Khim.

EXCO perindustrian dan perdagangan berkata pembangunan industri itu selaras Belanjawan Selangor 2020 serta saling melengkapi kawasan industri aeroangkasa sedia ada.

“Kita juga sudah bincang dengan pemilik tanah untuk bersama mempromosi industri ini secara terbaik,” katanya selepas Program Sumbangan Kembali Ke Sekolah 2020 di Dewan Orang Ramai Taman Eng Ann di sini.

Selain itu, Chang Khim berkata, Kerajaan Negeri merancang mengadakan misi pelaburan ke luar negara khususnya ke ekspo utama dunia bagi menjayakan agenda pembangunan itu.

“Kita bercadang mahu adakan lawatan ke ekspo aeroangkasa terbesar dunia antaranya di Singapura, London dan Paris,” katanya.

Beliau berkata Kerajaan Negeri turut bekerjasama dengan syarikat swasta industri aeroangkasa bagi menarik lebih ramai pekerja lepasan Sijil Pelajaran Malaysia menceburi dalam bidang itu.

“Usaha ini sebagai langkah mengurangkan penggunaan tenaga kerja asing serta membantu pekerja tempatan memperoleh peluang kerjaya dengan sebilangan kos ditanggung kerajaan dan sebahagian swasta,” katanya.

Belanjawan Selangor 2020 menyasarkan sektor aerongkasa menjelang 2030 mewujudkan 32,000 peluang pekerjaan berpendapatan tinggi dan pendapatan tahunan RM55.2 bilion.

(Selangorkini)


Kemaskini pada 2020-01-20 11:47:54 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page