Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Semua masjid, surau di Selangor dibuka untuk solat Jumaat mulai 3 Julai

berita

SHAH ALAM, 1 JULAI: Semua masjid dan surau di negeri dibuka semula mulai 3 Julai bagi melaksanakan solat Jumaat selepas mendapat perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.

Baginda bertitah semua rumah ibadah selain yang diumumkan sebelum ini juga dibuka bagi mendirikan solat fardu berjemaah dengan mematuhi tatacara operasi piawai (SOP).

“Jumlah kehadiran jemaah di Masjid Negeri, Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong dan Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Cyberjaya ditetapkan kepada 1,000 orang tidak termasuk pegawai dan ahli jawatankuasa (AJK).

“Bagi masjid lain maksimum jemaah 500 orang tidak termasuk pegawai dan AJK tertakluk kepada kapasiti masjid,” titah baginda dalam kenyataan hari ini.

Sultan Sharafuddin bertitah jumlah kehadiran bagi surau kebenaran solat Jumaat dan solat fardu pula ditetapkan kepada 40 orang tidak termasuk pegawai dan AJK.

Baginda turut bertitah ibadah korban sempena Hari Raya Aidiladha kekal dilaksanakan di masjid sahaja.

-Selangorkini


Kemaskini pada 2020-07-01 17:09:55 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page