Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
logo-jatalogo-suk

Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Bahasa | English

Polis Selangor manfaat kenderaan kawal persisiran pantai

 

SHAH ALAM, 28 OKT: Polis Selangor akan menggunakan luncur jet dan basikal elektrik untuk mengawal persisiran pantai seluruh negeri bagi mengekang kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) ke Malaysia.

Ketua Polis Selangor berkata walaupun ada kemasukan dan tangkapan warga asing di Sungai Besar, Kuala Selangor, Banting serta Pulau Ketam pihaknya tetap akan meneruskan rondaan bagi mencegah kegiatan tersebut daripada berleluasa.

“Semua kenderaan ini kita akan tempatkan di pos-pos Pasukan Gerakan Am (PGA) di persisiran pantai. Kita ada 18 pos dan akan agih-agihkan. Kita akan buat rondaan untuk mencegah pencerobohan Pati.

“Luncur jet ini kita akan tempatkan di pos-pos Marin untuk mereka buat rondaan untuk mengesan Pati yang mendarat. Kita ingin mencegah (kemasukan warga asing),” kata Datuk Noor Azam Jamaludin ketika sidang media di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah hari ini.

Beliau yang berterima kasih kepada Kerajaan Negeri atas sumbangan berkenaan berkata kenderaan tersebut merupakan keperluan mendesak kerana kebanyakan luncur jet milik polis ditempatkan di Sabah.

Sumbangan diserahkan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari terdiri daripada lapan buah luncur jet dan 18 unit basikal elektrik yang akan digunakan dalam Op Benteng bagi memantau sebarang cubaan menceroboh sempadan.


Kemaskini pada 2020-11-09 14:08:13 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page